Vegansk senapssill

Vegansk senapssill

Vegansk senapssill på aubergine

 

Grundrecept på inlagd aubergine-sill:

1 dl ättika
2 dl strösocker
2 dl vatten
3 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
0,3 kg aubergine
0,5 st rödlök
1 st morot

Gör så här, dag 1

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Dela auberginen på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor. Skala och skiva löken och morötterna.
Lägg grönsakerna i den varma lagen, låt svalna och dra i kylen över natten.

 

Dag 2

Ingredienser

3 msk skånsk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl färsk dill
1 dl rapsolja
vitpeppar & salt

Gör så här:

Vispa ihop senap, socker och vinäger.
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.
Häll av lagen från auberginen och blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

 

Servera med potatis

Receptet kommer från: Smygehus Havsbad

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Melvins Mojitosill

Mojitosill

Mojitosill

Melvins Mojitosill

INGREDIENSER

500 g sillbitar
3 dl vatten
1 hg socker
5 cl ättika
5 cl vit rom
1 st lime
30 g myntablad

Så här gör du:

Skiva limen & ta bort eventuella stjälkar från myntabladen.
Blanda romen med vatten, socker & ättika.
Värm upp blandningen i en kastrull & låt koka i 1-2 minuter.
Kyl ner lagen tills den är kylskåpskall.
Lägg i sillbitarna, myntan & den skivade limen.
Låt sillen dra i minst 1 dygn.
Vid servering garnera med skivad lime & myntablad

Receptet kommer från Hotel Dannegården.

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Victors julspjäll

Tryfflar

Tryfflar

Bawis tryfflar

INGREDIENSER

150 gr mörk choklad
1 dl grädde
10 gr smör
1 msk vaniljpulver

Så här gör du:

Koka upp grädden. Hacka och smält chokladen i grädden ( rör om).
Blanda ner smöret. Häll i valfri form och sätt in i frysen.
För en mjukare tryffel häll i 1 dl grädde extra. Tryffeln förvaras i frysen.

Bawis tips är att garnera med bär och sprinkla över guldpulver för dekoration.
Guldpulver finns i de flesta större matvarubutikerna.
Använd en liten pensel och sprinkla över pulvret.

Receptet ger ca 10  tryfflar.

Receptet kommer från Slättarps Gård.

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Joannas pumpasoppa med rostade mandlar

 

INGREDIENSER

Pumpasoppa:
500 g pumpa. Joanna använde butternut och Hokkaido
2 st rödlök
Färska örter
Rapsolja
Salt
Peppar
2 dl vitt vin
5 dl kycklingfond, använd grönsaksfond för vegetariskt/veganskt alternativ
Salt
Peppar
Ev. vatten

Persiljeolja:
5 dl rapsolja
100 g persilja

Krispig salvia:
100 g smör
20 st salviablad

 

SÅ HÄR GÖR DU:

Pumpasoppa:
Börja med att skala pumpan och gröp ur fröna – spara fröna för att sedan rosta till topping. Dela pumpan i ca 5cm stor bitar och lägg på en plåt.
Skala och dela även löken och lägg tillsammans med pumpan. Gnid in pumpan och löken med ca 2 msk rapsolja, salta och peppra och toppa med färska örter – här valde Joanna 2 kvistar timjan och 5 färska lagerblad.
Baka i nedre delen av ugnen på 175 C i 30 min eller tills mjuka.
Värm vinet i en kastrull tills det fått ett uppkok. Tillsätt kycklingfonden och pumpan och låt koka i 5 min. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och ev mer vatten för konsistens. Toppa med rostad mandel, rostade pumpafrö, persiljeolja och krispiga salviablad.
Servera gärna med nybakt bröd med salviasmör (sparat från receptet) eller ljummen sockerkaka med brynt salviasmör till efterrätt.

Rostade pumpafrön:
Tvätta de pumpafrön du rensat ur pumpan. Blanda med olja och salt och rosta på 175 C i ca 20 min, rör om då och då så de ej bränns.

Persiljeolja:
Hacka persiljan grovt och lägg i en behållare med hög kant så du sedan kan mixa med stavmixer. Värm oljan i en kastrull till 70 C. Häll oljan över persiljan och mixa i 1 min med stavmixer. Sila sedan av oljan och häll upp på flaska. Förvara i kyl för bästa hållbarhet.

Krispig salvia:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt salviabladen och rör runt tills smöret brynts. Ta upp salvian och låt rinna av på papper. Förvara i lufttät burk. Det brynta salviasmöret är sedan gott att antingen baka en sockerkaka till efterrätten med eller gratinera en baguette med.

Receptet kommer från Smygehuk lighthouse

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept

Hallonpaj

Hallonpaj

Annas knäckiga hallonpaj

INGREDIENSER

150 gr smält smör
3 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
En nypa salt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl ljus sirap

Fyllning
12 dl hallon
1-2 msk strösocker
1-2 msk potatismjöl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop det smälta smöret och sirapen med de torra ingredienserna.
Vänd ihop fyllningen försiktigt och lägg i en ugnssäker form. Smula degen över fyllningen och grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

Receptet kommer från Hallongården.