Trelleborgs unika museer

Följ med på en resa i tid och rum

En plats där människor har levt och verkat i 1000-tals år har en rik och varierad historia. Våra museer bjuder på en tidsresa som talar till fantasin. Du hittar allt från gravar som vittnar om livet vid sydkusten 7000 år f.Kr., till berättelsen om det vikingatida Trelleborg och nischade museer som på olika sätt illustrerar hur den moderna staden växte fram tack vare sjöfart, spedition och skickliga hantverkare. Här väntar massor av upplevelser på dig som är nyfiken. Vissa av museerna måste förbokas, men ta dig tid – vi lovar att det är värt det!

 

Trelleborgen

1988 hittades spår av en ringborg från vikingatiden på Trelleborgs högsta punkt. En fjärdedel av borgen har idag rekonstruerats på sin ursprungsplats och omges av en park med vikingagård, medeltidshus och ett museum med utställning, butik och café.

Trelleborgs museum

På Trelleborgs museum erbjuder besökare en spännande och lärorik upplevelse med härlig blandning av stadens historia, olika tillfälliga utställningar, konst och konsthantverk. Du får en lugn stund i bian där det visas film non-stop. Här finns också ett kafé och en museibutik. 

Läs mer här

Axel Ebbes konsthall

Axel Ebbe är kanske mest berömd för sina oförglömliga skulpturer. Den monumentala Sjöormen på Stortorget och den graciösa Irrblosset i Stadsparken ligger de flesta trelleborgare varmt om hjärtat och har blivit självklara mötesplatser i staden. Konsthallen stängd för ombyggnad.

Läs mer här

Beatles utställning

I Gislöv, långt borta från Liverpool, finns det ett ställe dedikerat till de fyra långhåriga killarna som revolutionerade populärmusiken. Denna privata samling, som inkluderar hundratals skivor och 500-600 filmer, skulle tillfredsställa de mest hängivna Beatles-fansen.

Läs mer här

Trelleborgs Sjöfartsmuseum

Trelleborgs Sjöfartsmuseum drivs ideella föreningen Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner. Här vårdas det kulturella arvet och värna om den kulturella avseende sjöfart och fiske inom ett område som svarar mot Trelleborgs kommungräns och havet  utanför.

Läs mer här

Stenbäcks Flygmuseum

Civila och militära flygplan, jet- och kolvmotorer, instrument, markutrustning för flyg, flygplansmodeller, flygsimulator och f.d. flygledarkontroll från Sturup. Grupper förbokas.

Läs mer här

Njut av att surfa på Skånes sydkust.

Kultursamling

Trelleborgs museums samlingar innehåller ca 70 000 föremål och ca 120 000 fotografier. Samlingarna är en skatt av kulturhistoria, arkeologi och konst. Grupper på max 20 personer kan boka en visning i samlingarna. Även vissa publika visningar.

Läs mer här

Palmstaden Trelleborg

Borgen vid havet

Utställningen  ”Borgen vid havet” på Vikingamuseet Trelleborgen följer du den mytomspunna völvan, en vikingatida schaman, i en berättelse om platsens historia. Utställningen rymmer föremål från den vendel- och vikingatida boplatsen, återskapat hantverk och audiovisuella produktioner. Här väntar en sagolik upplevelse för både stora och små.

Läs mer här

Fler spännande upplevelser

Uniform Collection

Sveriges nya uniformsmuseum visar civila och militära uniformer från 1850 och framåt. I år presenteras en ny utställning –  ”Polisen genom tiderna” med kompletta uniformer från hela yrkeskåren. Här finns även uniformer från några av våra mest älskade filmer och TV-serier, t ex Clark, Svensson-Svensson, Rederiet och Sällskapsresan samt en museishop och ett retrokafé.

Läs mer om museet här

Foto: Joachim Wall

Borgquistska hattmuseet

Borgquistska mitt i hjärtat av Trelleborg är unikt. Ingenstans i Sverige finns ett hattmuseum inrymt i de gamla fabrikslokalerna och så minutiöst restaurerat att det känns som om sömmerskorna lämnat sina symaskiner bara för en kafferast. Det är Föreningen Gamla Trelleborg som driver museet och låter dig kika in i hatt- päls- och mösstillverkningens värld.

Läs mer om museet här

Museer i Trelleborg

I Trelleborg med omnejd finns många fler små unika museer. Allt från fiske, sjöfart och veteranbåtar till Beatles, papiljotter och brandbilar.

Du hittar alla våra museer här