Sveriges sydligaste udde

Smygehuk – upptäck vår pittoreska kustplats

Ett besök på Smygehuk är en upplevelse året om. Under sommarhalvåret får du uppleva musik, konst, kultur och kommers i en härlig blandning, och på vinterhalvåret förvandlar klar höstluft, glödande solnedgångar och bister vintermagi Smygehuk till ett naturkonstverk av is och snö. Gradtalen 55 grader 20 minuter 13 sekunder refererar till den sydligaste punkten i Sverige där du kan stå – om du vill förbli torr om fötterna! Och bada, det vill du inte göra precis vid sydspetsen. Även om Smygehuk är en flack sandudde så omges den av steniga stränder som inte lämpar sig för bad.

 

Köpmansmagasinet

Köpmansmagasinet I Smygehuk byggdes i början av 1800-talet och var en av fyra handelsgårdar i trakten. Ryktet säger att det en gång i tiden var ett smugglarnäste under Napoleon kriget. Idag hittar du konstutställning, hantverk och olika evenemang som ger en levande och dynamisk atmosfär till platsen.

Kalkugnarna

På Smygehuk bröt man kalk och landskapet visar fortfarande spår efter kalkindustrin. Bränningen skedde kupolugnar och totalt fanns det tio ugnar. Den äldsta och största kupolugnen från mitten av 1800-talet ligger mellan Köpmansmagasinet och hamnen. De andra ugnarna ligger nordöst om kyrkbyn Östra Torp.

Smyge hamn

Hamnen som byggdes på 1920-talet var från början ett kalkbrott. Nu är det en av tre gästhamnar i Trelleborg och en mysig miljö för en utflykt. Intill hamnen ligger fiskebodarna, som lokalt kallas ”hoddor”. Dessa små fiskebodar fungerar som förvaringsutrymmen för fiskarens redskap.

Naturen på udden

Växt- och djurlivet runt udden präglas av den kalkrika marken. Klapperstenen på stranden har vaskats fram ur berggrunden och du kan hitta fossil av sjöborrar som levde för 100 miljoner år sedan. På strandängarna mellan Böste och Smygehuk finns en unik population av fridlysta huggormar.

Utkiken

Vid den sydligaste punkten har Sverige förlängts med en utsiktsplattform. Detta ger dig möjligheten att uppleva den spektakulära utsikten över havet och känna dig som om du står på spetsen av Sverige. Vågorna kan gå högt runt utkiken så se upp så att du inte får en dusch! 

"Famntaget"

Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för Axel Ebbes konstverk Famntaget. Famntaget är placerad i hamnen på Smygehuk där hon sträcker sig utmot havet, med håret böljande i vinden drar hon in havsluften i lungorna och njuter av solens värmande strålar.

Evenemang

Förutom Smygehuks trevliga butiker, matställen och fiskeliv, finns att besöka så är här även många roliga evenemang för hela familjen.

Se allt som händer här

Palmstaden Trelleborg

Palmbussen

Under sommartid kör den röda Londonbussen vid namn ”Palmbussen” gratis mellan Trelleborg och Smygehuk dagligen, med stopp vid Dalabadet och Gislövs hamn. 

Åk Palmbussen i sommar

Smygehuk fyr

Smygehuk fyr är ett 18 m högt torn byggt i järn år 1883. Efter att ha varit nedsläckt under många år återtändes den år 2001 och vägleder nu fritidsbåtar och lokala fiskare runt udden. Fyren är öppen för besök under sommaren och under vinter efter överenskommelse.

Se på karta

Smygehuks historia

Fiske- & kalkindustri

Kalkindustrin, fisket och handeln var Smygehamns huvudnäringar. I slutet av 1800-talet hade kalkbrytning och bränning nått industriell skala och det fanns 16 fiskare i hamnen. I mitten av 1900-talet var kalkindustrin inte längre lönsam men antalet fiskare hade ökat till 35 och det fanns sju storbåtar. Järnvägen höll igång handeln och omlastningen av kalk, fisk och gods.

Handelsgårdar & sjöfart

Förut fanns fyra stora handelsgårdar, där Köpmansmagasinet var den största. Med närheten till havet fördes varor och gods, via bryggor och pråmar, ut på redden där de stora båtarna väntande. Köpmansmagasinet lär också ha spelat en roll i skumraskaffärer och smuggling under Napoleonkrigen. Vem vet vad som fördes iland i skydd av mörkret och vad magasinets murar har att berätta?

Badort, hotell & krog

Med järnvägen blev Smygehamn en badort. Fiskarna i byn använde flitigt Östra Torp Strandhotell, vilket ledde till att fiskarnas fruar protesterade och ”torrlade” krogen. Nya krogen, Hotell Smygehus, byggdes 1919-1920 mellan Östra Torp och Hemmesdynge. Kyrkorna förbjöd alkohol under gudstjänsttid, detta löste fiskarna med att vara i Hemmesdynge när det var gudstjänst i Östra Torp, och tvärt om.

Smygekuriosa

”Huk” är lånat från holländskan och betyder udde. ”Smyge” är skånska för trång passage eller undangömd vrå.

På kartor från 1680 är kusten runt udden märkt med ordet ”klödder” som betyder tång. Tången är än idag ett problem i hamnen och runt Smygehuk.

Omgivande samhälle bytte år 1950 namn till Smygehamn. Kyrkbyn behöll dock sitt ursprungliga namn och kallas än idag Östra Torp.

Inför ditt besök

Parkering i natur för campare

Parkering

Det finns flera parkeringsmöjligheter i området kring Smygehuk. Alla parkeringsplatser är kostnadsfria, men om du behöver använda en laddstation för elbilar så är de avgiftsbelagda. För att betala för elen vid laddstationerna använder du appen Easypark. För att hitta rätt parkering, följ skyltarna på plats i området.

Läs mer om parkering på Smygehuk här

Kollektivtrafik

Skånetrafikens buss nr 190 som går mellan Trelleborg Centralstation och Ystad, stannar i Smygehuk. Där går du av på hållplats Hamnen. Under sommartid kör den röda Londonbussen vid namn ”Palmbussen” gratis mellan Trelleborg och Smygehuk dagligen, med stopp vid Dalabadet och Gislövs hamn.