I vikingarnas spår

Mytomspunna vikingar mitt i Trelleborg

Efter att ha legat i glömska i över 1000 år reser sig Trelleborgen återigen, åtminstone till en fjärdedel av sin forna prakt. Som en vikingatida utpost ger den en tydlig inblick i Trelleborgs unika och spännande historia, som sträcker sig tillbaka till uråldriga tider och den danska eran. Trelleborgen är återuppbyggd på exakt samma plats där den ursprungligen hittades. Precis som då är den konstruerad av timmer och jord, vilket ger en autentisk känsla och atmosfär.

Från fynd till förnyelse

År 1988 hittades spåren av en vikingaringborg, kallad Trelleborg, som gav namnet till staden. Trelleborgar i Danmark är cirkelformiga borgar med dimensioner, inklusive palissader, vallgravar och portar. Trelleborgen återuppbyggdes till en fjärdedel mitt i staden 1995, inklusive en medeltida gård.

Läs mer här

 

Västra porten Foto Ylva Moritz Trelleborgen

Besök Trelleborgen

Tar dig tillbaka tusen år i tiden med spännande historier om allt från vikingaslag till vardagsliv. Sommartid erbjuds aktiviteter för både stora och små –  vikingalekar, smide, hantverk, bågskytte m.m. Varje år andra helgen i juli fylls Trelleborgen av vikingar. Då är det marknad, vikingabröllop och ”Slaget om Trelleborgen”.

Läs mer här

Utflyktsmål

Området kring Trelleborg bär tydliga tecken på att människor har bott här i tusentals år. Spår från vikingatiden finns spridda över slätterna, längs kusterna och till och med inne i staden. Utforska berättelsen om Harald Blåtand och upptäck fler intressanta platser i vikingarnas fotspår.

Läs mer här

Borgen vid havet

””Borgen vid havet” är en ny utställning på Vikingamuseet Trelleborgen där du följer den mytomspunna völvan, en vikingatida schaman, genom platsens historia. Utställningen innehåller föremål från vendel- och vikingatida boplatsen, återskapat hantverk och audiovisuella produktioner. Med arkeologin som bas blir det en sagolik upplevelse för både stora och små.

Läs mer 

Upplev vikingatiden

Medeltidshuset

Medeltidshuset är rekonstruerat och återskapat efter ett fynd på samma plats som lämningarna av trelleborgen. Huset är förtillfälligt stängt.

Dammen

Dammen utanför borgen påminner om att man en gång i tiden kunde färdas med båt ända fram till palissaden. Numera huserar grodor i dammen – jättespännande att titta och lyssna på!

Vikingagården

Vikingagården med ett tidsenligt inrett långhus i allt från bänkar till textiler ger bilden av en vikingafamiljs vardagsmiljö. På gården finns också grophus och odlingar.

Öga mot öga

”Öga mot öga” på Trelleborgs museum tar dig på en resa genom vikingatiden och längre tillbaka i tiden. Utforska skalenliga modeller av kända vikingar, som den resande handelsmannen och Drottningen från Vemmerlöv. Upptäck de 7000 år gamla gravarna från Skateholmarna, som ger insikter om dåtidens vardag.

Läs mer här