I vikingars spår

Mytomspunna vikingar mitt i Trelleborg

Efter att ha legat i glömska i över 1000 år reser sig Trelleborgen återigen, åtminstone till en fjärdedel av sin forna prakt. Som en vikingatida utpost ger den en tydlig inblick i Trelleborgs unika och spännande historia, som sträcker sig tillbaka till uråldriga tider och den danska eran. Trelleborgen är återuppbyggd på exakt samma plats där den ursprungligen hittades. Precis som då är den konstruerad av timmer och jord, vilket ger en autentisk känsla och atmosfär.

Fyndet av Trelleborgen

På Trelleborgs högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring. Ringborgar i Danmark kallas för trelleborgar, där ”trelle” syftar på de snedsträvor av kluvna stockar som stöttar palissaden. 

Borgarna kännetecknas av dess cirkelform och imponerande dimensioner inkluderade palissader, vallgravar och portar i alla fyra väderstrecken. Rekonstruktionen av Trelleborgen stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats, mitt inne i den moderna staden, och rymmer även en rekonstruerad medeltida gård.

.

Borgen vid havet

”Borgen vid havet” är en alldeles ny utställning på Vikingamuseet Trelleborgen. Här följer du med den mytomspunna völvan, en vikingatida schaman, i en berättelse om platsens historia. Utställningen rymmer föremål från den vendel- och vikingatida boplatsen, återskapat hantverk och audiovisuella produktioner Med arkeologin som utgångspunkt väntar en sagolik upplevelse för både stora och små.

Se vad som händer på Trelleborgen

Öga mot öga

”Öga mot öga” på Trelleborgs museum

”Öga mot öga” är en unik, stående utställning på Trelleborgs museum som tar dig med på en resa från vikingatiden och bakåt. Se skalenligt rekonstruerade modeller av den omskrivna handelsresande vikingen och Drottningen från Vemmerlöv. Skateholmarnas 7000-åriga gravar ger en unik vittnesbörd om människor som du och jag, med samma känslor men med helt andra förmågor.

Läs mer här

Harald Blåtand och tips på utflykter

Landskapet runt Trelleborg bär spår av människor som levt här under tusentals år. Inte minst kvarlevor från vikingatiden finns att hitta på slätten, längs kusterna och t.o.m. inne i Trelleborgs stad. Det sägs vara här den mäktige vikingakungen Harald Blåtand försökte ena sitt Danavälde. Lär dig mer om Harald Blåtand och se tips på fler utflyktsmål i vikingarnas spår.

Läs mer här

Vikingaborgen Trelleborgen

Besök Trelleborgen

Den guidade turen tar dig tillbaka tusen år i tiden med spännande historier om allt från vikingaslag till vardagsliv. Sommartid erbjuder Trelleborgen aktiviteter för både stora och små – sagor, runskrift, vikingalekar, smide, hantverk, matlagning, bågskytte m.m. Varje år andra helgen i juli fylls Trelleborgen av tillresta vikingar. Då är det marknad, vikingabröllop och ”Slaget om Trelleborgen”. Missa dessutom inte den nya utställningen Borgen vid havet!

Upptäck Trelleborgen  →

Upplev vikingatiden

Västra porten Foto Ylva Moritz Trelleborgen

Trelleborgen

Trelleborgen med sin träkonstruktion av imponerande palissader, treller, krenelering och porthus – bygger på arkeologiska fynd, hantverkstradition och välgrundade gissningar.

Vikingamuseet

Vikingamuseet berättar om utgrävningen av borgen. I museibyggnaden finns även Café Oden och en butik med hantverk, vikingasmycken, bärnsten, pärlor, böcker m.m.

Vikingagården

Vikingagården med ett tidsenligt inrett långhus i allt från bänkar till textiler ger bilden av en vikingafamiljs vardagsmiljö. På gården finns också grophus och odlingar.

Medeltidshuset

Medeltidshuset är rekonstruerat och återskapat efter ett fynd på samma plats som lämningarna av trelleborgen. Huset är förtillfälligt stängt.

Dammen

Dammen utanför borgen påminner om att man en gång i tiden kunde färdas med båt ända fram till palissaden. Numera huserar grodor i dammen – jättespännande att titta och lyssna på!

Aktiviteter

Året om erbjuds bokade aktiviteter för allt skolor och företag. På sommarhalvåret öppnar borgen upp för alla, med levande miljöer och evenemang, ex. en vikingamarknad och ett valborgsfirande.