Upptäck Trelleborg

En historisk pärla vid Östersjöns strand

Trelleborg är en av Skånes äldsta städer, beläget i ett gammalt kulturlandskap vid Östersjöns strand. Här har tiden format en
av Skånes äldsta städer som präglas av sitt maritima arv. Staden har fått sitt namn från den ringborg – en trelleborg – som omgav staden på vikingatiden. 

Trelleborgen

1988 hittades spåren av en vikingaborg i Trelleborg. Det visade sig vara en sk ”trelleborg” och plötsligt fick stadens namn sin förklaring. Trelleborgen är idag världens enda återuppbyggda vikingaborg och ett
omtyckt besöksmål.

Upptäck Trelleborgen

 

Stadskärna

Stadskärnan är promenadvänlig, med en gågata där butiker, restauranger och uteserveringar avlöser varandra. Här kan du njuta av folkliv, shoppa eller uppleva några av stadens omtyckta konstverk.

 

Palmer

Trelleborg flödar en kontinental atmosfär, där dansk, tysk och svensk kultur möts. Kanske känner du Trelleborg som ”palmernas stad”? Varje sommar förstärks den kontinentala känslan av 110 palmer som smyckar staden.

Upplev Trelleborg

Hitta rätt i Trelleborg på Skånes sydkust med våra tips. Utforska Trelleborgstrevligheter för alla smaker! 

Upplev Trelleborg på Skånes sydkust

Stadsparken

Intill Stortorget ligger Stadsparken – stadens gröna oas, med över 100 olika sorters träd. Du hittar även en lekplats, fågeldamm, skulpturer och härliga gräsytor för lek och avkoppling. Det bjuds dessutom på musik från scenen varje måndag kväll under sommaren.

Stortorget

Vid Stortorget hittar du flera Trelleborgsikoner – det gamla vattentornet, statyn ”Sjöormen” och Trelleborgs museum. Museets stadshistoriska utställning ”Stadslif” ger en bild av hur platsen och staden vuxit fram.

Trelleborgs hamn

Trelleborgs hamn är Skandinaviens största RoRo-hamn och ett nav för svensk import och export. Just nu pågår ett spännande arbete där hamnen växer österut och ger plats för nya stadsdelar där fler välkomnas till en kustnära livsstil

Offentlig konst

Ge dig ut på en promenad genom stadens hjärta och låt dig omslutas av en mångfald av statyer och konstverk som förhöjer våra gator och torg. Från imponerande skulpturer till små, charmiga detaljer – varje konstverk har sin egen historia att berätta.

Utforska Trelleborgs offentliga konst

Palmstaden Trelleborg

Palmfestivalen

Palmfestivalen, tidigare Mikaeli Marknad, har sedan 1976 gått av stapeln sista helgen i augusti varje år. 75 000 trelleborgare och tillresta besökare flyttar ut på stadens gator för att njuta av musik, tivoli, mat och knallarnas utbud. 

Upptäck Palmfestivalen 

Stadsbild och arkitektur

Bryggaregatan

Bryggaregatan, en av Sveriges äldsta gator, har än idag samma sträckning som på 600-talet då den var vägen från kusten in i Skåne och till den stora handelsplatsen Uppåkra utanför dagens Lund.

Gamla torget

De äldsta delarna av Trelleborg finns kring Gamla torg där kyrkan, klostret och torget förut utgjorde stadens centrum. Här ligger också Trelleborgs äldsta hus.

Ångkvarnen

Hamngatan 9, Ångkvarnen byggdes år 1897 av R Helgesson, som även byggde t ex Trelleborgs Gummifabrik. Ångkvarnen är riven men i den renoverade magasinsbyggnaden finns idag hotell & restaurang.

Rådhuset

Rådhuset byggdes på 1860-talet som elementarskola. 1910 blev huset rådhus men spåren från skoltiden finns kvar, bl.a. var det stora sammanträdesrummet ursprungligen en gymnastiksal.

Sandmöllan

Sandmöllan är den enda av Trelleborgs nio väderkvarnar som bevarats och renoverats. Den är en stubbamölla från 1600-talet.

Smygesuga

55 grader 20 minuter 13 sekunder – den sydligaste punkten i Sverige är värd ett besök året om. Upplev Smygehuks sommarpuls eller njut av höstens solnedgångar och vinterns frusna magi

Utforska Smygehuk

Jordbruket

Trelleborgs kommun är den kommun i Sverige med störst andel produktiv jordbruksmark. Av tradition så har spannmåls- och sockerbetsodlingen varit stor i Trelleborg, där bl.a. hälften av det spannmål som används för att framställa Absolut Vodka växer i Trelleborg.

Kyrka i Trelleborgs kommun.

Kyrkor

Bara i Trelleborgs kommun finns det 32 kyrkor! 2/3 av dem är byggda på 1100-1200-talen. De är små och intima, byggda i tegel, putsade och vitkalkade. Många av dem har ersatt en träkyrka för det var så man byggde under den första kristna tiden. Under medeltiden övergick man till att bygga i sten. Under 1800-talet ökade befolkningen markant och det medförde den andra stora kyrkobyggnadsepoken då de medeltida kyrkorna blev för små. De stora röda tegelkyrkorna är från denna tid.