Offentlig konst
Utforska Trelleborgs konstnärliga hjärta
Upptäck Trelleborgs offentliga konst! Ge dig ut på en promenad genom stadens hjärta och låt dig omslutas av en mångfald av statyer och konstverk som förhöjer våra gator och torg. Från imponerande skulpturer till små, charmiga detaljer – varje konstverk har sin egen historia att berätta.
Små varelser
De vilar, spelar spel och kramas! Ralf Borselius ansiktslösa varelser utrycker ett brett känslospektra. Bronsskulpturerna placerades år 2009 i Trelleborgs Stadspark och är en magnet för besökare i alla åldrar!
Nästan halvvägs
”Nästan halvvägs”, en drygt 13 meter hög stolpe med en man i naturlig storlek. Konstverket är gjort i brons av den uppskattade Trelleborgskonstnären Fred Åberg som även har skapat statyerna ”Böst” och ”Nu badar vi” som finns placerade i Trelleborg.
Famntaget
Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för Axel Ebbes konstverk Famntaget. Statyn är placerad i hamnen i Smygehuk där hon sträcker sig ut mot havet, håret böljande i vinden och njuter av solens strålar.
Böst
Vid korsningen Algatan/C-B-Friisgatan befinner du dig i stadskärnans mitt. Här står Fred Åbergs fontän ”Böst” som är en av de mest omtyckta och fotograferade statyerna i staden. ”Böst vär” betyder förresten ”dåligt väder” på lokal dialekt.
Upptäck Axel Ebbes statyer
Upptäck Axel Ebbe
I början av 1900-talet var Axel Ebbe en av Sveriges mest berömda skulptörer och hans verk finns att beskåda i många skånska städer. Upptäck konstnärens offentliga verk i och runt Trelleborg.
”Det som fascinerar mig med Axel Ebbes verk är hur klassisk skulptur laddas med symbolik, säger Liselott. Den undersköna kvinnan, Ebbes bild av dåtidens kvinnoideal, är kanske det som fångar blicken, men tittar man närmre finns det oftast en twist. Det vackra ställs i kontrast med det lite skrämmande eller fantasieggande. För Axel Ebbe var idéen bakom verken nästan viktigare än själva resultatet och titlarna är alltid genomtänkta och träffsäkra.” – Liselott Hylén Konstintendent på Trelleborgs Museer.