Äventyr för barn & familj

Upplev Trelleborg tillsammans med barnen

Trelleborg och sydkusten är fullt med spännande små guldkorn att upptäcka tillsammans. Kanske längtar familjen ut på äventyr eller du vill ha egentid med barnbarnet? Här finns roliga saker för både stora och små. Vi har samlat våra bästa tips, men om tipsa oss gärna om dina favoriter!

Trelleborgen

Vikingaborgen Trelleborgen ligger i Trelleborgs stadskärna. Här finns en vikingagård och ett museum med café och butik som är öppna sommartid. Utomhusområdet, där du kan klättra upp i borgen och själv läsa spännande vikingafakta på skyltarna, är öppet året om. I dammarna vid borgen finns grodor att spana efter! 

Se på karta.

Albäcksskogen

I lummiga Albäcksskogen finns gångstigar, motionsslingor med elljus och flera dammar. Du hittar bord, bänkar och anlagda grillplatser på olika ställen i skogen. Perfekt för picknick när magen suger och energin behöver fyllas på! Både äventyrslekplatsen och de öppna gräsytorna inbjuder till lek. Sydvästra dammen är perfekt om du vill håva småkryp.

Se på karta.

Generationsparken

Generationsparken ligger i Trelleborgs gamla Folkets Park. Om given av lummiga träd och grönsak hittar du skatepark, boulebana, utegym och lekplats. Det är verkligen en plats där generationer kan mötas. Och har du en fyrbent kompis så finns det en hundrastplats precis intill. Det är också nära till centrum om du blir sugen på mat eller fika. 

Se på karta.

Dalabadet

Dalabadet är Trelleborgs mest stadsnära strand. Här finns en lång fin brygga, sandstrand och gräsytor med skuggande grönska. När du badat färdigt finns det en lekplats, utomhusbanor för padel och strandrestaurangen Siluett. Här kan du med andra ord spendera en heldag! 

Se på karta

Beddinge havsbad

Den vita sanden och det blå havet för tankarna till ett semesterreportage från Medelhavet. Vid Beddingestrand är det långgrunt och du hittar en fin brygga. Njut av långa lata dagar på stranden, botanisera bland butiker och serveringar, köp en glass och låt barnen springa av sig på lekplatsen.

Se på karta

Smyge kärr

Här möter du en spännande värld bebodd av grodor, paddor, salamandrar, insekter och spännande fåglar. Smygekärr ligger nära Smygehuk som även det är ett välbesökt och omtyckt utflyktsmål. Till kärret kan du göra en avstickare och uppleva äventyr alldeles på egen hand. 

Se på karta

Gislövs hamn

Ät glass och titta på nya och gamla båtar i Gislövs hamn. Buss nr 2 går till hamnen från centrum och fri parkering finns. Stetti hamncafé har öppet sommartid och erbjuder kaffe, glass och annat gott. Sirmiones skeppslag har utställning av gamla båtar.

Se på karta

Smygehuk fyr

Smygehuk fyr är ett 18 m högt torn byggt i järn år 1883. Efter att ha varit nedsläckt under många år återtändes den år 2001 och vägleder nu fritidsbåtar och lokala fiskare runt udden. Fyren är öppen för besök under sommaren och under vinter efter överenskommelse.

Se på karta

Trelleborgs stadspark

I Stadsparken hittar du bland annat mandarinänder, bronskalkoner, myskankor, snögäss och svarta svanar. Det finns även sex stycken ”Små varelser” som är små bronsskulpturer gjorda av Ralf Borselius. Lösgående gäss, påfåglar och höns vistas i parken.

Läs mer här

Padel

Padel är en trend som kommit för att stanna. Kanske beror det på den tillåtande stämningen där van och ovan, gammal och ung kan mötas och ha roligt? I Trelleborg finns många banor, både inom- och utomhus. När du dessutom spelar strandnära finns möjlighet till ett svalkande dopp efter matchen!

Hallongården

Hallongården ligger i Bodarp. Här kan du klappa djur och plocka både hallon, blåbär, jordgubbar, krusbär och sparris. Dessutom finns här hallonketchup och en massa andra godsaker att fika på.

Läs mer här.

Restaurang & fikatips för barnfamiljen

Pinchos

Familjevänlig restaurang där du beställer smårätter, alias tapas, via en app. Mysig, kul och fantasirik inredning med mycket att titta på. Många vegorätter och allergifri mat. Liten uteservering sommartid på baksidan. Biografen Grand är ansluten till Pinchos, så du kan beställa mat och dryck in till din biofåtölj både inför och under filmen.

Läs mer här

Systrar & bönor

Ombonat café, restaurang och bed & breakfast mitt i Trelleborg City på gågatan. Här kan du bo i trevliga ljusa rum och såklart äta både lunch och fika gott. Mackor, sallader, varmrätter, pannkakor, bullar, vego, glutenfritt och laktosfritt finns på menyn.

Läs mer här

Beddingeglassen

Mysigt glasscafé i trädgårdsmiljö ett stenkast från havsbadet i Beddingestrand. Här kan du fika på skånsk Otto-glass i hemgjorda strutar, vegan-glass från Lovice, och för trötta föräldrar finns såklart kaffe.

Läs mer här

Välj bland många roliga evenemang för barn

Se kommande evenemang

Våra bästa familjetips

Besök Hallongården

Hallongården ligger i Bodarp. Här kan du klappa djur och plocka både hallon, blåbär, jordgubbar, krusbär och sparris. Dessutom finns här hallonketchup och en massa andra godsaker att fika på. Läs mer här.

Titta på färjorna

Om du åker ut till utkiken i de östra delarna av Trelleborg så ser du allt spännande som händer i Trelleborgs hamn. Ta med en kikare så får du se hur det går till när man lastar de stora färjorna. Eller använd en av kikarna på plats. Se på karta.

Provsitt stora flygmaskiner

På Stenbäcks Flygmuseum kan du se och klättra upp i riktigt stora flygmaskiner. Här finns både civila och militära flygplan, motorer, instrument, flygplansmodeller och andra spännande saker. Läs mer.

Spana efter grodor

Det bor inte bara vikingar på Trelleborgen. I dammen finns massor av grodor! På sommaren sjunger de fint i dammen och i butiken finns både pussvänliga och ätbara grodor att köpa. Tänk på att vara snäll när du spanar på grodorna i dammen! Du hälsar ju på i deras hem. Se på karta.

Se en äkta döskalle

På Trelleborgs museum i utställningen Öga mot Öga finns världens mest kände trelleborgare! Det är en man som levde på vikingatiden och som fick sina framtänder filade i ett mönster. Undrar varför han gjorde så? Det får du reda på om du ställer dig öga mot öga med en avbild av honom som finns på museet. Se på karta.

Spela DiscGolf

Ta med familjen och spela DiscGolf i Sveriges sydligaste DiscGolfPark. Det enda du behöver är en Disc eller en vanlig Frisbee. Läs mer här.

Spela minigolf

Utmana vänner och familj och spela en match på bangolfbanan i Beddingestrand. I området hittar ni restauranger, café och glasskiosk. Besöker ni banan på sommartid och vill svalka er har ni även en badstrand ett stenkast bort. Läs mer om öppettider här

Besök kalkugnarna i Smygehamn

För den historieintresserade familjen kan ett besök till Smygehamns kalkugnar vara trevligt! Ta en gruppselfie vid kalkugnarna som liknar Star Wars-hus. Passar om ni gör en Smyge-runda!