Smaka på Skåne

Högtider och firande, eller bara längtan efter att bli riktigt bortskämd – välkommen! Här hittar du restaurangerna med det lilla extra på såväl tallriken som i den omgivande miljön. Gå till bords med utsikt över slättlandskapet, en solnedgång vid havet eller i pittoreska skånska miljöer omgiven av pilealléer och rapsfält.

Upptäck skånska smaker med dina nära och kära.

Foto: Fredrik Pusa

Vita dukar & vikta servetter

Nobelkonditorn Daniel Roos valde hallon från Hallongården till desserten på Nobelbanketten och mängden priser som tilldelats gårdens sylt, marmelad och dryck imponerar.

Unna dig en gofika som får dig mätt och belåten.

Foto: Katie Wood

Mumsig och mysig miljö 

Du kanske vill äta lunch eller ta en fikapaus när du är på gårdsbutikssafari eller kanske bara sitta ner med någon du tycker om över en god bit mat? Sköna miljöer för lättare mat och fika hittar du bl a hos:

 

 • Café Smyge med det sydligaste läget, längst ut på Smygehuk. Missa inte räkmackan – den är magisk!
 • Märtas Café i Höllviken där du fikar på innergården omgiven av blommor och trädgårdsinspiration som du även kan köpa med dig hem.
 • Anita på Börringekloster med populära bufféer med mycket vegetariskt som under pandemin serveras på tallrik. Här finns delikatesser, konfekt, oljor, ekologiska kryddor m m.
 • Törringelund som bibehållit stilen av gammal dansbana och serverar lunch, söndagsmiddag och á la carte i lummig miljö.
 • Bar Bistro i Ljunghusen lockar med franska influenser som syns både på tallriken, i glasen och i interiören.
 • Systrar & Bönor – mitt på gågatan i Trelleborg med stadens mest vimmelvänliga uteservering. Disken är laddad med nybakat och ett varierat salladsutbud.

Lokala drycker

Smaken av Skåne serveras inte bara på tallriken, den gör sig synnerligen väl även i glaset. Drycker från Skånes sydkust serveras på restauranger i hela Sverige och vissa hittar du på Systembolaget.

Vet du vad som är allra bäst? Våra dryckesproducenter samarbetar med varandra, både för att ta fram nya smaker och unika produkter och för att ta tillvara och återvinna varandras restprodukter.

 

 • Hällåkra Vingård där du kan promenera bland vinfälten, njuta av vin med tilltugg i Vinoteket och må riktigt gott i den familjära atmosfären.
 • Hönsinge Hantwerksbryggeri som erbjuder ölprovning, föredrag, bryggerivisning och en rustik gårdsbutik i den gamla smedjan på Jordberga slott.
 • Vismarlövs Brygghus som med varsam hand förvandlar närodlad malt och humle till IPA, porter och snart även lager.
 • Sodalicious tillverkar och säljer ekologisk hantverksläsk där alla smaker är veganska och gjorda på äkta ingredienser.
 • Sydkustens Gårdsbryggeri som gör äpplemust på egen och lokal frukt och öl med inspiration från Belgien och Tyskland. Mustskåp med självbetjäning och lämna in frukt för mustning.

Njut av en uppfriskande stund med en av Sodalicious läskdrycker. 

Bild: Katie Wood

Pizza & Grillat mättar magen

Här finns några mättande guldkorn som vi gärna vill tipsa om. Pizza med fingertoppskänsla hittar du hos VM-pizzabagaren Mike Arvblom, Grönby Gårdscharkuteri och Stenmarks Lönnugn. Deras pizzor är populära så var noga med att förbeställa.

Grillade, rökiga smaker med maffiga tilltugg hittar du hos Smokey BBQ & Pickles i Höllviken.

Lokala smaksättare

Med en brinnande passion för mat präglad av såväl trend som tradition och en kärlek till det nära och lokalodlade, sätter våra lokala kockar och mathantverkare sydkusten på kartan. Möt några av våra smakmästare:

Med Michelinutmärkelser och erfarenhet från högklassiga internationella kök på meritlistan har Simon Weinberg landat på Idala gård utanför Trelleborg. Här serverar han en naturnära meny med råvaror från trakten och gärna från gården.

Restauranger med omnämnande i White Guide:

På Weinbergs är maten i fokus. Här används så mycket närproducerat som möjligt. 

Foto: Fredrik Pusa