Matprofilen Jimmy Brorsson: Här är mina pärlor vid sydkusten

Det har varit en hektisk sommar för Jimmy Brorsson, vinnare av “Dessertmästarna” i tv. Samtidigt som han har tagit över rodret för restaurangen Victoriasalongen i Trelleborg har han också blivit pappa till en liten kille från Sydafrika. För att koppla av har han tagit med familjen till sina favoritplatser längs sydkusten i Skåne.

Jimmy Brorsson delar med sig av sina bästa sydkusttips.

Hisnande utsikt från Smygehuks fyr

Under sommaren har Jimmy Brorsson visat sonen Louie, som fyllde två år i våras, alla sina smultronställen längs sydkusten. Bland annat har de besökt Smygehuk, som är Sveriges sydligaste udde.

– Här kan du ta trapporna upp till översta våningen i Smygehuks fyr för att få en fin utsikt över havet och slätten. Efter att ha besökt fyren brukar vi antingen ha picknick i gräset utanför eller ta en kaffe och glass på Smygehuk Lighthouse Hostel, berättar han.

Foto: Team Lindnord

Albert och jag – ett paradis för matnördar

Ett besök i presentbutiken Albert och jag, som ligger strax väster om Smygehuk, är ett måste för alla matnördar.

– På Albert och jag hittar du allt från knivar och roliga struvjärn till kryddor och sillinläggningar. Trots att jag jobbar i branschen finns det massor av köksgrejer här som jag aldrig tidigare har sett. Det är ett perfekt ställe att hitta en kul gå bort-present eller något nytt att experimentera med i köket.

Strandbad och praliner på 2:a Sandbank

När det är dags för middag tar Jimmy Brorsson gärna en sväng till restaurangen 2:a Sandbank vid Beddingestrand. Men om det är fint väder hänger han och familjen först på stranden som ligger precis nedanför restaurangen.

– Sedan är det bara att borsta av sig sanden och gå och äta något gott på kvällen. 2:a Sandbank serverar vällagad och enkel sommarmat gjord på exklusiva råvaror – och du bör inte missa att ta en pralin till efterrätt. Deras praliner fick topplaceringar i Pralinslaget 2022 där jag var domare.

Du bör inte missa att ta en pralin till efterrätt

 

Härligt hamnliv på Stetti Harbour Café

På vägen hem till Trelleborg stannar Jimmy Brorsson ofta till vid fiket Stetti som ligger i hamnen i Gislöv, som är hans gamla hemtrakter. Hit kommer han för glassen och den mysiga miljön.

– Jag älskar att sitta med en god glass i handen och titta på båtarna som passerar in och ut i hamnen. Det finns massor av smaker att välja mellan men jag tar alltid en mjukglass.

Titta på båtarna och ät en glass i Gislövs hamn.

Hallongården – självplock och våfflor

Alla pärlor i området ligger såklart inte vid kusten, utan det finns också mycket att upptäcka om du tar dig inåt landet. Strax norr om Trelleborg ligger Hallongården – ett hallonkafé, gårdsbutik och självplock i ett.

– Vi har hunnit besöka Hallongården flera gånger den här sommaren. Här kan du plocka alla möjliga typer av bär och äta hallon i alla dess former på deras hallonkafé, där de har allt från hallonketchup till hallonglass. De har också en väldigt populär våffelbuffé med massor av olika sylter och tillbehör.

Hallonfantasten gör rätt i att besöka Hallongården.

Bild: Erika Weiland

Picknick i Gabelljungs skogar

Sydkusten förknippas såklart med hav och stränder, men en bit från kusten bjuder området även på vackra skogsupplevelser.

– Vi tycker mycket om att ge oss ut i skogen och ta med picknick. Jag packar gärna ner en sallad gjord på rester i picknickkorgen, exempelvis matvete eller pasta toppat med grönsaker och andra tillbehör. Annars funkar alltid korv med bröd. Då häller jag hett vatten i stor termos och lägger ner korvarna där, säger Jimmy Brorsson och tillägger:

– Det som är härligt med skogen i Gabeljung är att det känns som att du befinner dig mitt ute i ingenstans trots att den bara ligger en liten bit utanför Trelleborg.

Gå ut på en tur i skogen och njut av naturen.

Bild: Jenny Brandt

Andra har också läst

15 matmåsten vid Sveriges kornbod

Spritsiga naturviner, handbryggd öl och läckra måltider lagade på lokala råvaror.

Läs mer

Smaka på Skåne

Högtider och firande, eller bara längtan efter att bli riktigt bortskämd – välkommen! Här hittar du restaurangerna med det lilla extra på såväl tallriken som i den omgivande miljön. 

Läs mer