15 matmåsten vid Sveriges kornbod

Spritsiga naturviner, handbryggd öl och läckra måltider lagade på lokala råvaror. Där den skånska myllan är som rikast är även maten och drycken något alldeles extra. Med vår guide missar du inga kulinariska måsten när du besöker sydkusten.

På Hönsinge Hantwerksbryggeri bryggs flera olika ölsorter.

Drycker från sydkusten

1. Hönsinge Hantwerksbryggeri

Här bryggs allt från klassisk ljus lager till röd lager, india pale ale och stout för hand i liten skala av vatten från slottskällan på Jordberga gods. Du kan köpa med dig lättöl och folköl från gårdsbutiken. Hönsinge Hantwerksbryggeri anordnar även ölprovning som hålls bara några meter från bryggverket och jästankarna.

2. Hällåkra vingård

Befinner du dig i Skåne eller Provence? När du tar en promenad bland Hällåkra vingårds vinrankor är det lätt att drömma sig bort till södra Frankrike. Här kan du även äta gott på Vinoteket och boka in en vinprovning. Vinerna är ekologiska eller spontanjästa, det vill säga naturviner. I gårdens äppelodling växer den frukt som trädgårdsmästaren John Taylor, som är känd från tv, förvandlar till “Dryg Cider”.

Ta en tur till Hällåkra vingård för fina miljöer och vinprovning.

Foto: Peder Sundström

3. Sodalicious

I sin fabrik i Trelleborg skapar Sodalicious ett mer hälsosamt alternativ till de traditionella läskedryckerna. Företaget tillverkar ekologisk läsk med smak av allt från siciliansk citron till frisk rabarber.

4. Sydkustens Gårdsbryggeri

Några kilometer från Smygehuk hittar du Sveriges sydligaste bryggeri och musteri. Besök gårdsbutiken för att ladda upp med Sydkustens Gårdsbryggeris egentillverkade äppelmust och folköl. I det svarta Mustskåpet finns äppelmust för självbetjäning dygnets alla timmar.

Sydlig gastronomi

Skånes sydkust bjuder på många goda matupplevelser.

5. Weinbergs

Weinbergs på Idala Gård är ett litet hotell med stort fokus på gastronomi och närodlat. Rätterna från gårdsbistron serveras i ett vackert orangeri med utsikt över trädgården och gårdens vinodling. Menyn varierar utifrån säsongen och dess råvaror. Många av grönsakerna som används i maten odlas på gården – och säljs även i gårdsbutiken.

6. Restaurang Strandgatan 32

I en vacker redarvilla från början av 1900-talet på strandgatan i Trelleborg ligger Restaurang Strandgatan 32, som tillhör hotell Dannegården. Här möter internationell mat svensk husmanskost. Förra året blev restaurangen framröstad som Årets Smakställe av trelleborgarna.

7. Hedmanskrog

I byn Västra Torp serverar Hedmans krog fisk och skaldjursmeny samt a la carte i rustik 1800-talsmiljö. Kocken följer säsongens utbud av råvaror och vinlistan har ett brett utbud av egenimporterade viner.

 

Mat vid och från havet

8. Siluett

Är du sugen på en havsnära måltid? Då är Siluett, som ligger mitt på stranden i Trelleborg, att rekommendera. Här serveras en dynamisk à la carte meny som ändras varje dag och baseras på säsongens råvaror.

 

9. Smyge Café

Längst ner i hamnen i Smygehuk hittar du Smyge Café där du både kan fika och äta. Bagarna bakar allt från grunden och när det är möjligt använder de egenodlade bär och frukter i bakverken. Om du vill äta mat innan du tar något sött är räkmackan med hemgjord dillmajonäs och handskalade räkor ett populärt val bland caféets kunder.

 

På Smyge Café kan du både äta och fika.

10. Smyge rökeri

Njut av en nystekt sillmacka och underbar utsikt från Smyge fiskrökeri. Här röker man fisken enligt gammal tradition med alved och spån. Rökeriet har även delikatessdisk.

 

Lokal hantverkspizza

11. Stenmarks lönnugn

I Skegrie, strax nordväst om Trelleborg, växer just nu världens mest klimatsmarta restaurang fram. Vatten och värme ska återvinnas från restaurangen för att driva ett stort integrerat växthus. I väntan på att byggnaden står klar går det att boka hantverkspizza från Stenmarks lönnugn.

12. Grönby Gårdscharkuteri

Grönby Gårdscharkuteris vedugnsbakade surdegspizzor, som toppas med gårdens egna charkuterier, är populära och måste förbokas – men är väl värda det lilla besväret. Köttet, som även säljs i gårdsbutiken, kommer från utvalda närliggande gårdar där djuren lever fritt på naturligt bete.

Något sött

Choklad, fudge eller godsaker med hallon – sydkusten bjuder på sött för alla smaker.

13. Sveriges sydligaste choklad 45273

I Beddingestrand skapar 452732, som är döpt efter tempereringskurvan för choklad, handgjutna, färgglada och lyxiga chokladpraliner. Företaget fick topplaceringar i Pralinslaget 2022.

14. Hedonistens fugde

Handgjord fudge som tillverkas mitt i Trelleborg. För att testa fudgen när du är i stan kan du besöka Krydderiet, som har ett stort sortiment av godsaker, te och lokala produkter. Fudgen finns i smaker som exempelvis amaretto och körsbär, och lakrits och viol.

15. Hallongården

Halloncafé, gårdsbutik, självplock, ljusstöpning och våffelbuffé. Hallongården är en perfekt plats att ta med familjen till. Hallonen som odlas på gården är hjärtat i verksamheten men här finns även jordgubbar, björnbär, vinbär och sparris. I gårdsbutiken hittar du allt från hallonsaft och hallonketchup till marmelader och teer.