En kustlinje av mångfald och äventyr

I Skånes sydvästra hörn befinner du dig mitt i den expansiva Öresundsregionen, ett stenkast från storstaden Köpenhamn och det urbana Malmö. Här omges du av söderhavsliknande stränder, mysiga fiskelägen och en genuin skånsk landsbygd som pulserar av lokal skaparkraft och entreprenörsanda.

Från strand till landsbygd – en resa genom skönhet och charm.

Foto: Joakim Lindström

Här är det alltid säsong!

Skånes sydkust är något alldeles speciellt. Stränderna bjuder in till sol och bad samtidigt som Östersjöns livliga vågor skapar dynamik och spänning längs kusten. Mellan sandstränderna breder hagmark och strandängar ut sig med unik flora och fauna.

Skönt strandhäng varvas med vattensporter, sälspaning, bärnstensletande och havsnära vandring – lite beroende på årstid.

Njut av kusten året om med dess skiftande skönhet och aktiviteter för alla säsonger

Foto: Katie Wood

En idyllisk resa till landsbygdens charm

Landsbygden, eller Söderslätt som den bördiga slätten heter, är platsen där myten om den skånska byn blir verklighet. Bara en cykeltur från stadens puls möts du av charmiga korsvirkeshus, ett överflöd av vitkalkade medeltida kyrkor, rapsfält och pilealléer.

Våra besöksnäringsföretag håller öppet för dig och gör sitt yttersta för att ditt besök ska en minnesvärd upplevelse. Räkna med att mötas av en genuin vänlighet på bästa skånska manér!

Kustlivet är bra för hälsan

Känner du att kust och hav är ett måste för en riktigt lyckad semester? Du har helt rätt, det är t o m vetenskapligt bevisat att kustlivet minskar stress och är bra för hälsan: Vatten lockar fram lugn, vi blir gladare, våra hjärnvågor blir långsammare och hjärnan nollställs.

Utforska Trelleborg på Skånes sydkusts stränder.

Foto: Katie Wood

Slapp & slack

Den vita, finkorniga sanden och det kristallklara vattnet runt Falsterbonäset för tankarna till den karibiska övärlden. I Kämpinge, Falsterbo och Skanör hittar du även de färgglada badhytterna som blivit lite av en symbol för badlivet vid Skånes sydvästra kust.

 

Färdas du österut längs kusten, avlöser badstränderna varandra som smultron på ett strå.

Vad är det för bunkrar längst Skånska kusten?

Du ser dem längs hela den skånska kusten, de grå betongbunkrarna som är perfekta sittplatser för årets första vårpicknick. Men vad är det för bunkrar? Jo, de är en del av Skånelinjen, eller Per Albin-linjen, som den kallas i folkmun, ett försvarsverk från andra världskriget.

År 1939-1940 byggde en arbetsstyrka på ca 3 000 personer 1 063 värn av ca 330 000 ton material mellan Båstad och Vieryda. Det kan jämföras med de ca 320 000 ton som användes för att färdigställa Öresundsbron.

Dessa bunkrar är en del av Skånelinjen, ett försvarsverk från andra världskriget, också känt som Per Albin-linjen.

Bild: Katie Wood

Mer action på stranden?

Vind- och kitesurfarna har verkligen hittat hem här vid Skånes sydvästra kust. Tillgängligheten är god och det finns många platser att välja mellan beroende på hur vindarna blåser. Som alltid är det viktigt att visa hänsyn och följa lokala regler, det kan bli trångt under högsäsong.

På vissa stränder finns det angivna områden för vind- och kitesurfing.

Välkommen till vind- och kitesurfparadiset vid Skånes sydvästra kust!

Din surf-guide

  • Är du nybörjare? Skanörs strand och sträckan Beddingestrand till Skateholm bjuder på långgrunt vatten och bra riggytor.
  • Redo för en utmaning? Falsterbo strandbad och Parkvägen i Ljunghusen vetter söderut mot Östersjöns ofta generösa vågor.
  • Trött på slit och släp? Väg 100 i Höllviken bjuder på grunt och platt vatten, men tänk på att riggytan är smal och ligger nära vägen.
  • Vill du vara först? Skåre Skansar är en uppstickare på kitekartan med en fin sydlig sandstrand. Superställe vid sydvästlig till sydostlig vind!