Guide till en hållbar jul – årets julklapp är ett loppisfynd

Trelleborg och sydkusten är något av en skattkammare för dig som tänker hållbart och personligt i jul. Ett brett utbud av loppmarknader, vintagebutiker och återbruk där det förflutna lever vidare och som inte bara erbjuder unika fynd utan också gör ditt julfirande mer miljövänligt. Här är en guide till en hållbar jul i Trelleborgs skattkammare.

Sydkustens landsbygd bjuder in till fynd

Intresset för återbruk, retro och loppis har blomstrat de senaste åren, det är något som är tydligt i och omkring Trelleborg. Här blandas loppisar med second hand-butiker, återbruk, retrotorp och auktionsfirmor – som alla värnar om att ge gamla saker ett nytt liv.

Oavsett om du letar efter en charmig retroklänning, speciella kaffekoppar eller vintagejulpynt kan du räkna med att hitta skatter. Eller varför inte leta fram det där perfekta och unika julklappsfyndet, som även berättar en historia.

– Jag har alltid gillat återbruk och tanken på att ta hand om gamla saker i stället för att köpa nytt. Och det går absolut att göra riktiga fynd. Ett av mina bästa fynd var några Rosti Mepal äggkoppar från 70-talet, säger Helene Sandell på Äspö Retrotorp.

Hennes butik erbjuder en nostalgitripp utöver det vanliga med möbler och ting från 1950-80-talet.

Återbruk och nostalgi sätts i fokus på Sydkusten

Julshopping med lantlig inramning

När du botaniserat färdigt hos Äspö Retrotorp kan du välja att köra söderut till Smygeboden. Där kan den som vill köpa med sig modetyger och hemtextil för att på egen hand vill knåpa ihop årets bästa julklapp.

En kort bilresa norrut tar dig till loppisparadiset Källstorps Loppis med ett stort utbud av återbruksskatter. Se till att du har gott om tid att leta igenom allt från glas och porslin till möbler för att hitta ditt julfynd.

Håll ögonen öppna och var beredd på snabba inbromsningar när du letar dig fram i landskapet och bland de mysiga bymiljöerna. De bästa fynden gör du kanske hos någon som spontant satt upp en loppisskylt vid ladan eller erbjuder hemmakokt sylt och marmelad från årets skörd.

Håll ögonen öppna för loppisar!

Retroshopping i Trelleborg

Att julshoppa bland nostalgi och historia går också bra inne i Trelleborg. De butiker med störst utbud och generösa öppettider är Erikshjälpen och PMU som båda har ett brett utbud av varor för både hemmet och garderoben. Självklart har de även laddat sina hyllor med juldekorationer, nostalgiska klappar och allt annat man kan tänka sig inför julen.

Är du ute efter klappar till de yngre kan en visit till MissU vara väl värt ett besök. Här hittar du såväl nostalgiska brädspel, kläder och klockor för barn, som nya presentartiklar och inredningsdetaljer.

Fynda den perfekta julklappen

Den perfekta klappen

Vi har väl alla den där omöjliga vännen eller släktingen som har allt eller bara önskar sig snälla barn i julklapp. Då är det extra roligt att hitta den perfekta julklappen som överraskar, bär på en unik historia och genom att vara återbruk ger både dig, din vän och planeten en gåva. Modelejonet bländar du bäst med en återupplivad klassiker från A Piece Lux på Slättarps Gård, som har inriktat sig på att sälja noga utvalt vintage från de stora modehusen.

 – Idag är det svårt att se om en vintageväska eller annan vara är äkta eller inte, det krävs mycket erfarenhet. Men ett tips är att kika lite extra på sömmar. Hos oss är allt garanterat äkta, säger Jenny Lehmann, ägare av butiken.

 

Längst ner i hamnen i Smygehuk hittar du Smyge Café där du både kan fika och äta. Bagarna bakar allt från grunden och när det är möjligt använder de egenodlade bär och frukter i bakverken. Om du vill äta mat innan du tar något sött är räkmackan med hemgjord dillmajonäs och handskalade räkor ett populärt val bland caféets kunder.

 

 

Finn din nyårsinspiration bland vintage och loppisar

Kanske hittar du även din egen jul- eller nyårsklänning bland de eleganta och minnesvärda vintagekläderna?

Har du en samlarnörd eller seriefantast i bekantskapskretsen? Då är Seriecentrum stället för dig. Här finns rad efter rad med serienostalgi och samlarobjekt från golv till tak som bara längtar efter att matchas med någon som ser värdet i en återupplivad klassiker.

Visst kan du också fixa din julshopping med återbrukstema på nätet. Markus Auktioner fungerar på samma sätt som en klassisk slagauktion, men auktionen finns på nätet och du kan sitta hemma i din soffa och bjuda. Här hittar du det perfekta smycket, konst, porslin och möbler – eller låter prylar du själv tröttnat på bli en del av kretsloppet och skapa glädje och nya minnen för någon annan

Utforska möjligheterna till secondhand tillsammans

Lokalproducerad jul

När du hittat den perfekta klappen är det dags att tänka även på julens smaker. Både inne i Trelleborg, längs kusten och på slätten kantas din väg av lokala produkter och delikatesser som blir pricken över i:et för din hållbara jul.

Drycken hittar du hos Sveriges enda ekologiska läskedrycksfabrik, Sodalicious, med hälsosamma ingredienser och enastående smaker från en egen fabrik i Trelleborg. Tillsammans med Hönsinge Hantwerksbryggeri tillverkar de sin traditionella julmust, som med sin bubblande och uppfriskande smak skapar stämning och gemenskap vid julbordet.

Minska klimatavtrycket och stötta lokala producenter

En hållbar jul

I en värld och en tid av konsumtion och massproduktion är retro, vintage och loppisar en viktig motvikt. En hållbar jul kan också innebära att stötta lokala företag och samtidigt minska klimatavtrycket, men det är också ett sätt att skapa minnen som varar länge efter att julgranen är utslängd.