Fånga julmyset med en utflykt till sydkusten

Med hjälp av vackra ting, fina blomsterarrangemang och läckert mathantverk går det att skapa en mysig stämning under den mörka årstiden. Åk en runda till Trelleborg med omnejd. Där väntar staden, kusten och en levande landsbygd med skön inspiration, stämningsfulla tips och julens smaker. 

På Hönsinge Hantwerksbryggeri bryggs flera olika ölsorter.

Vi är många som suktar efter ljus och sol just nu. Men varför inte i stället bara omfamna mörkret och skapa mys och minnen, utan att behöva åka särskilt långt. Längs den skånska sydkusten och runt Trelleborg vimlar det av inspirerande platser att besöka. Många öppnar sina dörrar lite extra fram till och med de kommande adventshelgerna. Ett exempel är Goda livet på landet som bjuder in till sin traditionella julrunda nu till helgen 24–26 november.

Vackra blommor på Smygehuk

Ett av alla härliga utflyktsmål som gärna hjälper till att skapa och sprida varm julstämning är Vackra blommor & ting på Udden, en mysig butik inhyst i ett ombyggt före detta stall på Sveriges sydligaste udde. Här kan man just under dessa veckor lära sig det mesta om hur man skapar julstämning i hemmet med hjälp av ägarna Pernilla Johansson och Evelyne Zekits. 

Hos Vackra blommor och ting på Udden hittar man, förutom blommor, även inredning och kläder.

Vackra blommor & ting på Udden öppnade just före midsommar 2022. Duon kallar sig för Sveriges sydligaste blomsterbutik, men även om tyngdpunkten vilar på det gröna, är butiken också ett litet himmelrike för alla som gillar den lantliga stil som hittas i utbudet av noga utvald inredning och kläder.

– Det här har länge varit en dröm för oss. Vi håller öppet året runt, alla dagar i veckan, och nu är det jul här hos oss. Vi har inrett ladan med gamla möbler för att behålla känslan. Här och nu tänker vi mycket på ljus och dofter, och arbetar framför allt med helt naturliga material. Så i stället för att sätta klassisk pynt i arrangemangen, plockar vi in grenar, gran- och tallkvistar och mossa, säger Pernilla Johansson. 

Det behöver inte heller vara alls dyrt att göra fint omkring sig. Mycket går att hitta i sin egen trädgård.

Vackra blommor & ting på Udden tipsar också om några smarta genvägar till årstidens efterlängtade mys. Plocka in så mycket du bara kan av ljus, och krydda med julrosor, hyacinter, amaryllis, och glöm inte att dekorera med gröna kransar. 

– Sedan behöver julen inte självklart vara bara röd. Här hos oss jobbar vi mycket med andra toner, som champagne, aprikos och rostiga färger. 

Skapa mys inne och ute

Att skapa mys för både inne- och utemiljön är ett motto för Pernilla och Evelyne. 

– Man ska inte glömma bort utsidan. Så tänd lyktor och klä med granris och vintergröna växter. Det behöver inte heller vara alls dyrt att göra fint omkring sig. Mycket går att hitta i sin egen trädgård, annars kan man fråga markägare om lov och gå ut i naturen, tipsar Pernilla Johansson, som också erbjuder kurser i både hur man binder julkransar och skapar läckra blomsterarrangemang. 

Julen behöver inte vara röd, om du inte vill. Granris och vintergrönt ger en naturlig julkänsla.

Pärlband av producenter

Runt det vackra sydskånska landskapet väntar ett helt pärlband av producenter, konsthantverkare och spännande butiker. Julmys med hela familjen infinner sig lätt på Trelleborgen och Trelleborgs Museum. Den 10 december bjuder vikingaborgen Trelleborgen in till en stämningsfull Ljusfest och på Trelleborgs museum kan man skapa julpynt och dekorationer i en mysig museimiljö.

I Beddingestrand håller inredningsbutiken Tidlösa Rum kurser i kransbindning och ljusfat. I närheten ligger också Innergården 7 där man kan köpa färdiga julkreationer eller det som behövs för att kunna skapa sina egna juliga konstverk. 

Du hittar material och inspiration till att skapa din julstämning själv hos bland annat Ting Ute & Inne.

En liknande livsstilsbutik är Ting Ute & Inne som med sitt fokus på hem och trädgård har alla de kreativa komponenter som behövs för att man kan skapa perfekta gör det själv-klappar inför julen.

 

Lokala produkter sätter smak på julen

Det är ingen slump att landskapet runt Trelleborg ofta kallas för Sveriges kornbod. Inom korta avstånd är det lätt att hitta kulinariska konster med lång eftersmak. Något som märks både i alla lokala produkter och även krogar och kaféer. 

 

Unna dig en lugn och mysig fikastund mellan shoppingvarven.

Varför inte lära dig mer om det nyfikna samarbetet mellan Krydderiet och Hedonistens Fudge. Krydderiet har alla julkryddor som behövs inför julens bak och mat, medan Hedonistens Fudge tillverkar olika slags kolor, bland annat med smak av pepparkaka. Krydderiet ligger centralt i Trelleborg och erbjuder även presentkorgar med valfritt innehåll.

Ett annat läckert lagarbete står Sodalicious och Hönsinge Hantwerksbryggeri för. Sveriges sydligaste julmust från Sodalicious är 93 procent ekologisk, medan Hönsinge Hantverksbryggeri skapar olika öler för julbordet.

På året runt-öppna besöksmålet Hallongården kan man sippa på hallonglögg, köpa sylt till gröten och lära sig att stöpa ljus. 

Unna dig en lugn och mysig fikastund mellan shoppingvarven.

Populära korvkurser

När hungern efter julens smaker börjar bli akut är det läge att ta sig till Grönby Gårdscharkuteri i Grönby. Här säljs lokalproducerade charkuterier och unika delikatesser till julbordet. För den riktiga mathantverkaren erbjuds även populära korvkurser. I närheten ligger även Sörby Rökeri som i sin lilla bod har alla delikatesser från havet som kan behövas inför julen.

– Landsbygden runt Trelleborg och sydkusten blomstrar verkligen, med många nya aktörer på senaste tiden. Folk kommer hit från hela Skåne, vi har ju nära både till flera stora skånska städer och till Öresundsbron, avslutar Pernilla Johansson från Sveriges sydligaste blomsterbutik.