4. Lilla Smygerundan • 25 km
Starta turen vid Smygehuk Turistinformation i Smyge hamn.

Äspö
Cykla österut genom Smygehamn och sväng vänster mot Äspö. Du passerar Äspöån och dess våtmarker som anlagts för att reducera närsaltsutsläpp i Östersjön. Här finns tillgänglighetsanpassade gångstigar och fågeltorn. Väl framme i Äspö kan du se många äldre hus som har kvar sina vasstak. I den medeltida kyrkan finns välbevarade kalkmålningar av den s.k. Everlövsmästaren från 1500-talet. Bland annat skildras Adam och Evas historia.

Lilla Beddinge
Färden mot Lilla Beddinge går längs en trivsam cykelväg över den skånska slätten. I Lilla Beddinge by rinner Tullstorpsån stillsamt fram och bidrar med idyll och charm. Den gamla ödekyrkogården är väl värd ett besök. En gång i tiden fanns här också en medeltida kyrka.

Källstorp
Källstorp har anor från medeltiden. Här fanns en kyrka redan på 1200-talet men den revs och ersattes med en ny på 1850-talet. Kyrktornet är försett med vattenutkastare i form av fyra drakhuvud, ett i varje hörn. En bastant tegelmur omgärdar kyrkogården och den kraftfulla allén norrut leder till Jordberga slott och gods.

Östra Klagstorp
På vägen till Östra Klagstorp ser du på höger sida Källgården. Gården har varit hospital, skola och församlingsgård. Cykla på i 3,5 km till Östra Klagstorp, stationssamhället som blomstrade på trettio- och fyrtiotalet. Stora stenhus med tinnar och torn vittnar om ortens storhetstid. Här finns även uniformsmuseet Uniform Collection.

Hemmesdynge
Strax väster om Klagstorps kyrka hittar du skylten söderut mot Hemmesdynge. Bykyrkan ligger omgärdad av en mur och kyrkogården innehåller många gamla och vackra gravstenar. Mest märklig är den som beskriver hur Mätta Larsdotter sju dagar efter sin död framfödde en död son, till dubbel sorg för maken och fadern. Följ skyltarna mot Östra Torp. 

Smygehuk
Nu går färden tillbaka till Smygehamn och kusten. Du passerar de gamla kalkugnarna som är ett minne från den tidigare så betydelsefulla kalkindustrin. I Smygehamn finns livsmedelbutik, pizzeria, fiskrökeri och café. Nu är det bara en kort sträcka kvar tillbaka till Smygehuk och Sveriges sydligaste udde!