Bykänsla på Söderslätt
Trelleborg – staden på slätten
Det vackra slättlandskapet som omger Trelleborg heter Söderslätt. Här lever myten om den skånska byn upp till sig själv med charmiga korsvirkeshus, vajande stockrosor och en kyrka – ofta med anor från tidig medeltid – i varje by. Det finns inte mindre än 61 byar på Söderslätt! Anledningen är den bördiga jorden, som lockat människor att sätta bo här vid Skånes sydkust i 1000-tals år. Än i dag sjuder byarna och slättlandskapet av liv, där B&B, butiker och spännande mathantverk fått en självklar plats bredvid den traditionella odlingen och jordbruket.
Ett historiskt landskap
Söderslätt har en rik kulturhistoria. Det är den bördiga jorden som fått människor att bosätta sig här och sätta spår i landskapet. De första bönderna började odla marken ca 4000 f.Kr, men det finns spår från boplatser redan tretusen år tidigare. Fornminnen i form av högar, dösar, runstenar och gravfält från brons- och järnålder samsas med 1800-talets märgelgravar, kyrkor och vindmöllor.
Den kyrktäta slätten
Mängden kyrkor är unik på Söderslätt. Nästan var du än står ser du en handfull kyrktorn. Många av de 32 kyrkorna har anor från 1100-1200-talen. De är små och intima, byggda i tegel, putsade och vitkalkade. Ibland har de föregåtts av en träkyrka från den första kristna tiden. De stora, pampiga tegelkyrkorna tillkom under andra halvan av 1800-talet i takt med att befolkningen ökade.
Drömmen om skånelängan
Vissa kallar Söderslätt för ”det skånskaste, skånska” där de vitputsade korsvirkeshusen utgör en viktig detalj. De många korsvirkeshusen kommer sig av att det alltid varit ont om timmer, men gott om lera på den bördiga slätten. De riktigt gamla husen är lerklinade med en stomme av halm eller vass. Snickerierna är ofta målade med linoljefärg i rött, grönt och brunt, eller blått i fiskelägena.
Byns centrum
Kyrkan var byns centrum på medeltiden och Söderslätts 32 kyrkor har mycket historia att upptäcka. Byns kyrka tronar ofta på byns högsta punkt och kyrkbacken var en viktig samlingsplats för den som ville hålla sig uppdaterad på skvaller, öka sitt inflytande eller få en glimt av kärestan efter gudstjänsten.
Här hittar du mer om kyrkor i Trelleborg och på Söderslätt
Hälsa på i några av Söderslätts byar
Fru Alstad
Fru Alstad är en charmig by med anor från sen medeltid. Det ovanliga namnet kommer från kyrkan som var helgad år ”Vår Fru”, dvs Jungfru Maria. Kyrkan är en pilgrimskyrka som byggdes på 1400-talet utifrån den gamla 1100-talskyrkan. Mittpelaren är dekorerad med pilgrimsmärken och offerkällan rinner fortfarande utanför kyrkogårdsmuren. Både pilgrimsleden och Skåneleden leder genom byn.
Domme
Strax utanför Fru Alstad ligger Domme där författarinnan Victoria Benediktsson var född. Hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren och i sin debutroman ”Pengar” från 1885 beskriver hon livfullt och målande den skånska landsbygden samt uttrycker stark kritik mot dåtidens äktenskapslagar och kvinnosyn. Idag finns det en minnessten rest till hennes ära i Domme.
Böste
Böste är ett av sydkustens mest välbevarade fiskeläge med anor från medeltiden och en stor mängd vitkalkade hus från 1800-talet. Tillsammans med de smala släpporna, tångvägarna och de långsmala tomterna, där fiskarna kunde dra upp sina båtar, har bebyggelsen bevarat sin karaktär. Här har aldrig funnits någon hamn, utan båtarna ankrade på redden utanför läget.
Fuglie
Fuglie är en högt belägen by med milsvid utsikt över Söderslätt. Gamla kartor visar att byn vuxit fram kring två kvarter, ett mönster som är tydligt än idag. På byns högsta punkt ligger kyrkan från 1900-talets början. Här har altaret och dopfunten från den tidigare medeltida kyrkan bevarats. I närheten av kyrkan finns även två vikingatida runstenar, som brukar kallas Fugliestenen 1 och 2.
Skåre
Skåre är ett genuint litet fiskeläge med hamn, torkplats för fiskegarn och vitputsade låga hus. På taken ligger den traditionella svarta, tjärade pappren. Det medeltida sillfisket hade stor betydelse för Skåre och bidrog till storhetstiden på 1200-talet. Skåre skansarna öster om läget är försvarsanläggningar från 1700-talet, troligtvis byggda av Karl XII. Skåre är en av Trelleborgs kommuns tre gästhamnar.
Äspö
Äspö lär ha fått sitt namn efter en aspskog som en gång i tiden var bygdens centrum. I slutet av 1800-talet förstördes halva byn i en brand, med flera ursprungliga byggnader finns kvar. Kyrkan har anor från 1200-talet men utvidgades senare. Här finns välbevarade kalkmålningar från 1500-talet, där ”Eslövsmästaren” skildrar Adam och Evas historia.
Hamn & fiskeläge
Letar du avslappnat häng och pittoreska miljöer vid havet? Besök Skåre, Gislöv eller Smyge hamn – en gång nav i fisket längs Sydkusten, numera härliga arenor för båtliv och rekreation. Såväl Östra stranden som Böste bär fortfarande prägel av gamla fiskelägen med små hus och smala gator – eller ”sträden” som det heter i Skåne.