Vandra Skåneleden

130 mil underbar natur längs kust och inland

Dyk in i Skånes mångfald av natur och upplev den rika kulturella skattkistan som regionen har att erbjuda. Skåneleden, med sina olika delleder och över 100 etapper, ger dig möjligheten att utforska det skånska landskapet på ditt eget sätt – oavsett om du väljer att ge dig ut över dagen eller satsa på en längre vandring.

cyklister

Skyltar

Hela Skåneleden är märkt med karaktäristiska orangea skyltar, vilket gör det enkelt att hitta även i den lite tuffare terrängen. Skåneledens hemsida är full av matnyttig information. Där kan du planera resan i detalj med hjälp av kartor och information om anslutande bussar och tåg.

Vandra

Skåneleden går i stor utsträckning på privatägd mark. Det är tack vare de omkring 1000 markägare utmed Skåneleden som har godkänt att just vandrare får färdas över deras mark som möjliggör leden.

Allemansrätten

Visa respekt för naturen och leden och läs gärna på om Allemansrätten för att veta vad som gäller när du är ute på tur. Skåneleden går genom 32 kommuner. I Trelleborg startar Nord till Sydleden på kontinentplan.

 

Upptäck Skåneleden

Välj den delled som passar dig

Kustleden

Skåneleden Kust till kust sträcker sig från Sölvesborg i öster till Ängelholm och Båstad i väster. Här får du uppleva alltifrån vandring i vildmark i de nordost-skånska skogarna, stilla skogssjöar i snapphanarnas rike och dramatiska kustklippor på Bjärehalvön.

Läs mer om Kustleden

Nord – Sydleden

Skåneleden Nord till Syd går från Hårsjö i norr till Trelleborg i söder. Längs leden får du uppleva de djupa Göingeskogarna i norra Skåne och unik slottsmiljö kring Hovdala. Längre söderut finner du stadsnära vandringsupplevelser i öppna savannmiljöer och vackra godslandskap.

Läs mer om Nord – Sydleden

Åsleden

Skåneleden Ås till ås löper från Åstorp vid Söderåsens fot till Brösarp på Österlen i nordöstra Skåne. Här passerar du mäktiga bokskogar och raviner, storslagna Söderåsens nationalpark och upplevelserika strövområden i ett böljande landskap.

Läs mer om Åsleden

Österlenleden

Skåneleden Österlen tar dig med på en vandring på Österlen i sydöstra Skåne. Här väntar pittoreska fiskelägen, milslånga vita stränder, Stenshuvud nationalpark, porlande vattendrag och lummiga bokskogar.

Läs mer om Österlenleden

Öresundsleden

Skåneleden Öresund löper från Utvälinge i norr till Bulltofta i söder, med en rundvandring vid Falsterbohalvön. Njut av magnifik havsutsikt, spännande naturreservat och närhet till service med höjdpunkter som Kullaberg, Sofiero slott, Glumslövs backar och strandvandring vid Skanör och Falsterbo.

Läs mer om Öresundsleden

Vattenriket

Skåneleden Vattenriket slingrar sig 15 mil från Bökestad vid Blekingegränsen till Drakamöllan på Österlen och stå helt klar 2023. De första fyra färdiga etapperna leder dig från lummigt inland ut till kargt kustlandskap och passerar ett stort antal mysiga tätorter med rikt utbud.

Läs mer om Vattenriket

Bekväma lägerplatser utan kostnad

Längs hela Skåneleden finns välskötta lägerplatser med vindskydd, toaletter, eldstäder, ved, soptunnor och informationstavlor – fritt för alla att använda helt utan kostnad.

Köp din karta här

Pilgrimsvandra

Pilgrimsvandringen mellan Trelleborg och Dalby är en del av pilgrimsvägen mellan Santiago de Compostela och Nidaros. Det är vandring från kloster till kloster till kloster. Även om klosterbyggnaderna är borta kan du med lite fantasi ana spåren från alla fötter som vandrat här genom århundraden. På leden ligger pilgrimskyrkan Fru Alstad med intressant historia. Pilgrimsvägen börjar i Klosterträdgården i Trelleborg och har sin egen märkningsom går parallellt med Skåneleden.

Läs mer om Mariavägen här