Trelleborgsrundan 25 km 

Trelleborg Centralsation

Starta turen vid Trelleborg Centralstation och följ cykelvägen österut. Korsa Järnvägsgatan och sväng höger på Östergatan. Sväng sedan vänster till Glasbruksgatan och följ gatan norrut till Engelbrektsgatan. Sväng svagt åt höger till Köpingegatan och följ denna till Kyrkoköpinge. I Kyrkoköpinge möts du av en mölla av holländaretyp som är byggd 1873, och en kyrka från 1100-talets senare hälft som under gotiken fick trappstegsgavlar och bildnischer. 

Fortsätt sedan turen mot Gylle.  

Gylle

 Vägen mot Gylle kan vara starkt trafikerad så var försiktig när du cyklar där. Du kommer att se att det typiska skånska slättlandskapet öppnar sig här med vackra sädesfält, åkrar, gårdar och pilalléer. I slutet av 1600-talet tvingade kungen de skånska bönderna att plantera ett visst antal pilar om året. Trots protester upptäckte man fördelar med de främmande träden. De skyddade mot blåst och jorderosion, gav ved och material till korgar. Under 1900-talet försvann många pilvallar men nu har pilträdet kommit till heders igen och återplanterats. 
Till höger innan du kommer in i Gylle så kommer du att se de fyra så kallade Gyllhögarna från bronsåldern. På den sydligaste och största högen ligger en granitsten med en hällristning föreställande ett fotavtryck. På vänster sida ser du den stora Lundhög. Vid klart väder kan du från Lundhögs topp se Trelleborg, Skanör-Falsterbo, den danska ön Møn och hela 24 kyrkspiror. Väl framme i Gylle svänger du till höger och följer vägen genom del av Fjärdingslöv och därefter till vänster mot Västra Virestad. 

Västra Virestad

Med sitt slingrande vägnät, tätt liggande gårdar och en å som rinner genom byn är Västra Virestad en riktig skånsk idyll. Strax norr om byn (västra sidan) ligger Ullahills magasin med mode och inredning. Cyklar du tillbaka en liten bit och tar in på vägen som leder till Holkarna kommer du fram till Livex med medelhavsinspirerande växter, mat och keramik.  

Bösarp

När du nästan nått fram till Bösarp finns det möjlighet att göra en avstickare norrut (Sväng vänster och följ skylt mot Fru Alstad) till den fina lilla gårdsbutiken På Norregård. Om du har turen att komma dit vid rätt säsong så kan du köpa nyskördad sparris. Om du väljer du att inte besöka På Norregård så följer du vägen in i Bösarp. Bösarp är en så kallad radby som är placerad där fyra vägar sammanstrålar. Här har den välkända vikingatida Bösarpsstenen, Trelleborgens symbol, sitt ursprung. I byn finns även ett litet bygdemuseum. 

Fortsätt nu söderut förbi Södra Virestad mot Gislöv by. 

Gislövs by   

Mitt i byn ligger allmänningen, en idyll med en å och betande djur. Kyrkan har varit en av Skånes rikast utsmyckade landsortskyrkor med bland annat vackra kalkmålningar från 1400-talet. Följ vägen mot Fjärdingslöv och tag därefter vägen mot Åkarp. På vägen mot Åkarp passerar du Weinbergs på Idala Gård, en skånegård från 1600-talet som idag är hotell och restaurang. Följ därefter skyltar mot Dalköpinge.  

Dalköpinge by

Dalköpinge består av ett fåtal hus och några gårdar. På gamla kartor kallades byn för ”Berget”. Redan på 1800-talet var befolkningen så liten att prästen ville den lilla tegelkyrkan, men lyckligtvis så fick den ligga kvar uppe på backen. I byn hittar du även Bjerbo gård med konst, café och butik. Följ nu vägen som leder vidare tillbaka till Trelleborg. Strax ser du koloniområde på båda sidor om vägen, här kan du antingen ta cykelvägen ner mot Dalabadet eller fortsätta framåt mot centrum.

Dalabadet

Dalabadet är en omtyckt badplats med en 170 meter lång brygg- och tillgänglighetsramp. 

I området finns även campingen Trelleborg Strand och Restaurang Siluett. Efter besöket på Dalabadet tar Sydkustleden dig tillbaka till Trelleborg Centrum.

Cykelvägen västerut mot Trelleborg leder förbi Östra stranden. Förr bodde här många yrkesfiskare och stranden ser fortfarande lite ut som ett fiskeläge med små hus, långsmala tomter och uthus. Fortsätt fram till cykeltunneln, under riksväg 9 och tillbaka upp på Östra Förstadsgatan som leder dig tillbaka in till centrum.