Klagstorpsrundan 18 km 

Klagstorp

Du startar vid kyrkan i Klagstorp. Turen tar dig sedan längs vägen mellan Klagstorp och Södra Åby genom den fina lilla byn Vallby. Efter Vallby, precis intill vägen, ser du den vackra och flera hundra år gamla möllan i Södra Åby, en så kallad stubbamölla.  Byn Södra Åby har troligen funnits ända sedan 1100-talet. Byn är uppbyggd runt ett fyrkantigt vägnät där stora gårdar och mindre hus delar på utrymmet. Södra Åby har en mycket aktiv hembygdsförening som anordnar en mängd olika evenemang Efter Södra Åby svänger du vänster vid kyrkan mot Västra Torp.  Du kommer snart att komma till Lilla Isie. Förutom den spännande ödekyrkogården finns det idag endast några hus och gårdar kvar av Lilla Isie by. Kyrkan i byn revs och det byggdes en ny i grannbyn Västra Torp som hade växt om Lilla Isie i betydelse 

Västra Torp

Turen fortsätter nu mot Västra Torp. Stanna gärna till på Lilla Isie Boställe på vägen. Där kan du köpa blommor från deras självplock eller en fin present från butiken. När du kommer fram till Västra Torp så kan du både sova gott Hedmansgården och utforska maten på Hedmans Krog. Fortsätt sedan söderut genom byn och tag därefter vänster mot Östra Torp in på Tånevägen. Delen av Tånevägen som sträcker sig mellan Västra Torp och Östra Torp är en av de vackraste vägarna på Söderslätt med utsikt över havet och den fina naturen. Östra Torp är en vacker liten kyrkby. När utvecklingen av bebyggelse längs kusten tog form så fick kyrkbyn och fiskeläget Smyge tillsammans namnet Östra Torp. På 1950-talet återfick kyrkbyn monopolet på namnet Östra Torp och Smygehamn blev namnet på bebyggelsen vid havet. Om du undrar vad det är för intressanta iglooliknande byggnader du ser framför dig föreslår vi en avstickare igen innan du svänger vänster mot Hemmesdynge. Byggnaderna är inga igloos utan gamla kalkugnar, och i denna del av Skåne bröts mycket kalksten. Kalken användes för att putsa och vitmena husväggar samt som jordförbättring och gödselmedel i fiskdammar. Kalken brändes i ugnar byggda som kupoler, tillverkade av tegel och flinta med kolhus på baksidan. Det finns en informationstavla intill ugnarna där den som är intresserad kan läsa mer om dem 

Hemmesdynge

När du nu närmar dig Hemmesdynge så har du kommit fram till ännu en kyrkby. Trelleborgs kommun är en av de kyrktätaste kommunerna i Sverige. Själva kyrkogården innehåller många gamla vackra gravstenar. Mest märklig är den som beskriver hur Mätta Larsdotter sju dagar efter sin död framfödde en död son, till dubbel sorg för maken och fadern. Stenen hittar du längs den östra kyrkogårdsmuren. Turen fortsätter sedan mot Äspö, följ skyltarna dit.  

Äspö

Väl framme i Äspö har du två vägval. Om du tar till höger så kommer du till Äspögården där du kan boka en övernattning. Här finns också en vacker kyrka med fantastiska kalkmålningar samt Äspö Retrotorp där du kan hitta det perfekta retrofyndet. Om du i stället väljer att svänga av till vänster så kommer du till Ludvigslunds Skafferi, där ett besök är ett måste om du älskar ramslök. Följ därefter vägen mot Klagstorp och gör gärna ett stopp hos charmiga Swaffers Gårdsbutik och Smyckesverkstad. Där kan du handla smycken, presenter, hemlagade marmelader och mycket mer. 

Klagstorp

Nu är du tillbaka till rundans startpunkt, huvudorten i det som tidigare var Klagstorps kommun tillika järnvägsknutpunkt där banorna Börringe-Östra Torp och Trelleborg-Rydsgårdttes. I det före detta kommunalhuset hittar du nu Uniformsmuseet med intressanta utställningar med uniformer av olika slag (militär och yrkes) och dessutom kläder burna av skådespelare i kända film- och serieproduktioner. I huset hittar du även Café Valvet med sin för 1950-talet typiska inredning. I byn finns också pizzeria Tavolino och ICA Nära Klagstorp.