Följ med familjen Hammargren på myshelg på skånska sydkusten

 

Att fly vardagen behöver inte betyda att man flyger långt bort. 

Inspireras av familjen Hammargren och välj en weekend på bekanta breddgrader.

– En helg i Trelleborg och vid sydkusten är verkligen väl investerad familjetid, säger Cajsa Hammargren.

Familjen Hammargren startade sin weekend med utsikt från Smygehuk Fyr.

Foto: Katie Wood

Semester på hemmaplan har blivit Det nya svarta under de senaste åren. Att upptäcka sina lokala pärlor över en weekend är också ett perfekt sätt för hela familjen att äntligen få kvalitetstid tillsammans – bortom stress, jäkt och vardag. Att det dessutom är prisvärt kommer liksom på köpet.

Nyligen valde familjen Hammargren från byn Västra Torp i södra Skåne att spendera ett dygn tillsammans i Trelleborg och längs sydkusten. Här kunde Cajsa och Linus och döttrarna Majken och Sigrid ena dagen uppleva friluftsliv och njuta av bubbelbad på spahotell – för att nästa åka in till Trelleborg och göra historiska djupdykningar på museum och mysa på kafé. 

Ett besök vid Sveriges sydligaste udde.

Foto: Katie Wood

Från fyr till vindskydd

Först på programmet stod ett besök i Smygehuk fyr. Det blinkande tornet vid Sveriges sydligaste udde har inte bara öppet för allmänheten, utan passar också fint för sköna promenader alldeles vid foten av Östersjön. Här går det också att bo som en fyrvaktare på vandrarhemmet. 

Många går den korta sträckan till Cocoon, som är ett vackert arkitektritat vindskydd vid en skogsdunge – byggt i trä och format som ett gigantiskt ekollon ligger Cocoon just vid Smygehamns historiska kalkugnar.

– Vi gick alla fyra högst upp i fyren. Där väntade en helt fantastisk utsikt över hamnen, havet och upp över slättlandskapet. Det var kul att se sin hembygd lite grann från ovan. Sedan fanns det massor med plats nere på gräset där Majken och Sigrid kunde springa runt och jaga varandra, berättar Clara Hammargren. 

Avkoppling på Smygehus Havsbad.

Foto: Katie Wood

Lugn och ro hittade Hammargrens därefter på Smygehus Havsbad, ett anrikt skånskt badhotell som också blivit en modern mötesplats längs sydkusten. 

– Vi började med en brunch som verkligen var superhärlig. Majken åt sig mätt på pannkakor med nötkräm, medan Sigrid mest mumsade på melon och vindruvor. Min man åt sill, och jag provade lite av varje. 

Dopp i poolen

Efter incheckningen var det så dags att öppna dörren till hotellrummet och byta om till badkläder och ett hägrande dopp i utomhuspoolen. 

– Men det var en hel spaavdelning, så det blev faktiskt bad både inne och ute. Riktigt najs! Inte minst att ligga ute i det heta vattnet och titta ut över de höga vågorna på havet. Sedan blev det middag, lite klassiska brädspel, och så god natt. 

Spabad med härlig utsikt mot havet.

Foto: Katie Wood

Dagen efter for familjen den korta sträckan till Trelleborg. Där lockade en shoppingtur på gågatan och självklart långfika.

– Det är en mysig, trygg småstadskänsla. Jag gillar att det finns en hel del personliga små butiker och fina fik – ställen som man bara hittar här i Trelleborg. 

Finaste fikat

Ett av familjens favoritfik är populära Systrar & Bönor, som sommartid även lockar med stans mest centrala uteservering.

– De har funnits här nu i snart 20 år. De har supergott kaffe och goda kakor, men även nyttigare godsaker. Här finns också många lokala smaker att förgylla fikat med.

Familjen Hammargren laddade upp för dagen med fika på Systrar & Bönor.

Foto: Katie Wood

Med fulladdade batterier hade familjen sedan massor med energi att gå ut på torget och slinka in på Trelleborgs museum. Här visas bland annat den fasta utställningen Öga mot Öga, som börjar i vikingatiden och sedan letar sig bakåt i historien.

– Den går ända till stenåldern och den boplats som grävdes fram här i Skateholm. Verkligen spännande! Barnen hittade också ett kul lekrum med gamla köksmiljöer. Så det finns mycket praktiska saker att göra och lära, för olika åldrar. 

På Trelleborgs museum får man uppleva mycket.

Foto: Katie Wood

Upplevelser för hela familjen

Alldeles i närheten ligger också Trelleborgen, en vikingaborg som delvis återskapats på sin ursprungsplats. Här visas multimediautställningen Borgen vid havet, och under det varmare halvåret kan man prova på vikingarnas vardag i långhuset och på gården.

– Jag är ju mellanstadielärare och har varit mycket på museet med mina elever, och barnen har varit där med skolan. Men vi hade aldrig besökt museet tillsammans som familj. Så det var roligt, säger Cajsa Hammargren.

Dottern Majken är helt med på noterna:

– Ja, det var kul att gå runt där i någon timme. Vi har ju åkt till Stockholm tidigare för att gå på museum, men sådant har vi ju här i Trelleborg också. Vad är det man säger? Man ser inte skogen för alla träden, säger Majken Hammargren. 

Utforska utställningar på Trelleborgs museum

Foto: Katie Wood

Mamma Cajsa tror att Trelleborg och sydkusten fortfarande är en lite outforskad pärla för många skåningar. Men här finns mycket att hämta, inte minst för den smarta plånboken.

– Många dagsaktiviteter är väldigt budgetvänliga. Så då kan man unna sig att bo på hotell och ligga i en utomhuspool. Lite lyx så här på hemmaplan bortom vardagen är verkligen väl investerad familjetid.