Aktivt liv på sydkusten

Känner du dig sportig – eller är du bara sugen på en rejäl dos frisk luft?

Landskapet runt Trelleborg är varierat. Från de långsträckta stränderna längs kusten, över den bördiga och platta slätten, till det lummiga sjö- och backlandskapet i norr. Naturens skiftningar och skepnader är ett äventyr för sig. Få upp tempot i ett pulshöjande träningspass på två hjul eller gå en stilla vandring längs havet, oavsett bjuder vi på en rejäl dos frisk luft. Skapa ditt eget äventyr från cykelsadeln eller till fots längs Pilgrimsleden, upptäck livet under ytan, spana fågel, kasta dig ut i MTB-spår eller njut av en heldag på golfbanan.
cyklister

Cykla

Kanske är det så att du bäst upptäcker Trelleborg och sydkusten på en tvåhjuling? Ta dig smidigt fram till avskilda badplatser, kom nära häftiga fornminnen och stanna till vid gårdsbutiker och caféer när det passar dig. Vill du cykla längre kan du följa Sydkustleden, en av Sveriges tre nationella cykelleder.

Till cykelturerna

Vandra

Att vandra är ett fantastiskt sätt att glömma vardagsstressen och komma ikapp sig själv. Med Trelleborg som utgångspunkt kan du följa Skåneleden norrut över slätten eller österut längs havet. Du kan också pilgrimsvandra på Mariavägen där pilgrimer vandrat från kloster till kloster i hundratals år.

Till vandringen

Golf

Trelleborg med omnejd erbjuder varierat golfspel. Vi vågar till och med påstå att området är en perfekt golfdestination för dig som vill testa olika bankaraktärer från dag till dag men slippa färdas långa avstånd. Ännu bättre är att det milda klimatet vid sydkusten ofta tillåter spel på banorna året runt.

Till golfen

Sälspaning

I Skåre väster om Trelleborg finns ett marint reservat med knubbsälar. De vilar ofta på stenarna från hösten till mars, och kommer från Måkläppens koloni. Ta med en kikare och spana, men stör dem inte. Utkikstornet för bättre utsikt ligger väster om hamnen. En mysig naturupplevelse för hela familjen!

Läs mer

Kite- & vindsurf

Kite- och vindsurfarna har verkligen hittat hem på Skånes sydkust. Stränderna är lätta att nå och det finns många platser att välja mellan beroende på hur vindarna blåser. Från väst till öst hittar du:

Skåre Skansar – en uppstickare på kitekartan med en liten sandstrand som vetter söderut. Passa på vid sydvästlig till sydostlig vind.

Beddingestrand-Skateholm – en sträcka som bjuder på långgrunt vatten och bra ytor för nybörjare.

Abbekås & Mossbystrand – en utmaning för vana åkare och framförallt de som söker stora vågor. Vid sydostlig kuling kan du t o m njuta av vågridning.

Snorkla

Ta på dig cyklop, snorkel och simfötter och ta en tur på Skåres snorkelled! Som en naturstig, fast under vatten öster om Skåre hamn. Informationsskyltar sitter på 1-2 meters djup och berättar om det rika djur- och växtlivet. Skyltarna är försedda med handtag som snorklaren kan hålla sig fast vid.

Läs mer här

Fågelskåda

Tofsvipor, strandskator och knölsvanar. En och annan grönfink och – om du har riktig tur eller kanske rentav en natthäger. Allt kan du se i Albäcksområdet, Trelleborgs stadsnära strövområde och förstklassiga fågellokal. I norra delarna av Trelleborg ligger Börringe mad med många rovfåglar.

Läs mer här

Fiska

Skånes kustlinje är över 400 kilometer lång och erbjuder många möjligheter att fiska på öppet vatten. Längs Trelleborgs kustlinje, kan du upptäcka några av Nordeuropas bästa havsöringsvatten och njuta av en fiskupplevelse utöver det vanliga. Kustlinjen är tillgänglig för alla som vill fiska från land, medan det krävs fiskekort för att fiska i insjöar.

Läs mer här

 

 

Padel

Padel är en trend som kommit för att stanna. Kanske beror det på den tillåtande stämningen där van och ovan, gammal och ung kan mötas och ha roligt? I Trelleborg finns många banor, både inom- och utomhus. När du dessutom spelar strandnära finns möjlighet till ett svalkande dopp efter matchen!

Se Trelleborg padelbanor här 

Aktiva barn

Trelleborg med omnejd är ett område att uppleva tillsammans med barnen. Både stora och små hittar spännande saker att göra och upptäcka.

Läs mer här