Smygehuk

Välkommen till Smygehuk

Sveriges sydligaste udde!

Ett besök på Sveriges sydligaste udde är en upplevelse året om. Under sommarhalvåret bjuder området på massor av aktiviteter, musik, konst, kultur och kommers i en härlig blandning. Men höstklar luft, glödande solnedgångar eller att se hur vintermagin förvandlar delar av Smygehuk till naturkonstverk av is och snö är en upplevelse värd ett besök även i blåst och kyla!

Smygehuks historia

Varför valde mäniskor att bosätta sig på en vindpinad plats vid Östersjöns strand? Jo, det var den bördiga skånska slätten, det rika fisket och kalken i området som gjorde att Smygehuk och orten Smygehamn växte fram som ett fiskesamhälle under 1600- talet.  Fiske- & kalkindustri Kalkindustrin, fisket och handeln var Smygehamns huvudnäringar. I slutet av 1800-talet hade kalkbrytning och bränning nått industriell skala och det fanns 16 fiskare i hamnen. I mitten av 1900-talet var kalkindustrin inte längre lönsam men antalet fiskare hade ökat till 35 och det fanns sju storbåtar. Järnvägen höll igång handeln och omlastningen av kalk, fisk och gods. Handelsgårdar & sjöfart Det fanns fyra stora handelsgårdar och Köpmansmagasinet (byggt runt 1810) var den största. Närheten till havet förenklade transporten av varor och gods. Lasten fördes via bryggor och pråmar ut på redden där de stora båtarna väntande. Köpmansmagasinet lär också ha spelat en roll i skumraskaffärer och smuggling under Napoleonkrigen. Vem vet vad magasinets murar har att berätta och vad som fördes iland i skydd av mörkret..? Badort, hotell & krog Med järnvägen inleddes också en era för Smygehamn som badort. Östra Torp Strandhotell byggdes och hotellets krog utnyttjades flitigt av fiskarna i byn. Så flitigt att fiskarehustrurna fick krogen ”torrlagd” i protest. En ny krog, Hotell Smygehus, byggdes 1919-1920 på gränsen mellan Östra Torp och Hemmesdynge socknar. Prästerna i de båda församlingarna ogillade spritserveringen och förbjöd denna under gudstjänsttid. Rådiga män finner dock lösningar så när det var gudstjänst i Östra Torp satt gubbarna i Hemmesdyngedelen och när gudstjänsten var i Hemmesdynge satt de i Östra Torpdelen!  

Smygekuriosa

  • ”Huk” är lånat från holländskan och betyder udde.
  • ”Smyge” är skånska för trång passage eller undangömd vrå.
  • På kartor från 1680 är kusten runt udden märkt med ordet ”klödder” som betyder tång. Tången är än idag ett problem i hamnen och runt Smygehuk.
  • Ordet ”smyge” uttalas ”smyje” på lokal dialekt.
  • Här fanns järnvägsstation 1887-1957. Stationshuset finns ännu kvar med namnet Sjötorp på fasaden, vilket även kan läsas SJ Östra Torp.
  • Postorten Östra Torp och därefter byn bytte 1950 namn till Smygehamn. Kyrkbyn behöll dock namnet Östra Torp.
  • Smygehamn har egen ”stadspark” som invigdes 1912. Här finns bl a en minnessten och en tavla som sattes upp vid parkens 100 årsjubileum.