Cathrines naturpärlor

Följ med på utflykt till härliga naturpärlor i Trelleborg men omnejd! Glöm inte att packa sittunderlag och fikakorg – en kopp kaffe och en god bulle sätter guldkant på alla utflykter.
Var bara noga med att ta med dig skräp och sopor hem igen.

Äspöholms strandhed

Äspöholms strandhed är en magisk plats vilken stilla solig dag som helst på året. Ta med dig en filt och kanske en fika. Placera dig på krönet av vallen mot RV 9. Tillräckligt långt ner för att ha lä från norr och slippa höra trafiken. Ta ett djupt andetag och låt dig förföras av vågornas sus och havets glitter. Kanske får du syn på någon fin blomma som fortfarande blommar. Är vädret hårt och ruggigt? Ta på dig stövlar och vandra i strandkanten. Garanterat uppfriskande!

Hitta hit

Albäck

Ge dig ut på en lång härlig höstpromenad. Det finns markerade stigar i Albäck med en längd på 5 km men passa även på att testa lite andra och för dig nya vägar så kan rundan bli ännu längre. Albäck bjuder på många fina miljöer med gammal skog, nya skogsplanteringar och många våtmarker. Ta med dig din kikare och klättra upp i fågeltornet. Njut av utsikten och kanske får du syn på en rar fågel som valt just Albäck att rasta på innan den ger sig ut över havet på sin flyttväg söder ut.

Hitta hit

Pärlanskogen i Beddinge

Vissa höstdagar då vädret grått och blåsigt kan det vara skönt att besöka en liten skog så som till exempel Pärlanskogen i Beddinge. Strandskogen med sina höga tallar och snåriga ris av kaprifol som klättrar högt upp i träden erbjuder skönt lä både för människor och djur. En hel del fåglar stannar till här innan de ger sig av söderut på hösten. Här finns lite kringelikrokiga stigar som man kan följa. Lugnet i skogen och de hårda vindarna på stranden är uppfriskande kontraster. Kanske hittar du en bärnsten i sanden eller fina ”glasstenar”. Blåsiga dagar blir det garanterat mycket frisk luft på kort tid!

Hitta hit

Gabeljung/Kullatorp

Bokskogarna i norra delen av kommunen är stadens närmaste skog, förutom Albäck. Området är ganska stort (ur en söderslättbos synvinkel). I många delar bedrivs ett hårt skogsbruk, med kalhyggen och granplantager men efter lite letande kan man finna små ytor med gamla knotiga träd som fått leva lite längre. Om du rör dig tyst och lugnt utan att prata för mycket får du kanske syn på något av alla djur som bor här, så som ekorrar, hjortar och fåglar. Ta ditt sittunderlag, luta dig försiktigt mot en tjock trädstam och känn hur trädet förmedla sin stilla ro till dig. Blunda och njut.

Hitta hit

Hoppas du får många härliga dagar i naturen!

Cathrine Ek, Kommunekolog